Länsstyrelsernas arbete med att utöka antalet fredade områden under vår och höst har inte fallit i god jord hos alla berörda. I sociala medier har en person gått så långt som att föreslå att arkebusering införs.
Efter att tidningen Mitti gjort en intervju med länsfiskekonsulenten Henrik C Andersson om införande av nya fredningsområden för fisk, startade en het diskussion i en facebookgrupp där några var starkt kritiska till arbetet. I en sidotråd på en av debattörernas egna sida uttryckte en person åsikten att ”Arkebusering borde väl bli lagligt igen i vissa fall tycker man väl ”.
– Jag upplevde det som ett hot och tog upp det med säkerhetsansvarig på länsstyrelsen. Vi har dock inte gått vidare med det eftersom hotet inte explicit riktade sig mot mig, säger Henrik C Andersson.
Hur kändes det att få ett hot riktat mot sig?
– Jag är väl ganska van, även om arkebusering är att ta i.
Vilka grupper är det som upprörs över ert arbete tror du?
– Det finns två kategorier som tycker det är skitdåligt. Den ena är de som tycker att jag åker runt och fiskar för mitt eget höga nöjes skull och att fredningen skapar en invasion av säl och skarv som äter upp all fisk. Det är en fullständig missuppfattning, det är ett jäkla slit att hålla på med det här. Någon som inte har ett fiskeintresse i grunden skulle aldrig göra det. Men den största kritiken handlar om att vi gör för lite och skyddar för få vikar.
Henrik C Andersson säger att den som står bakom hotet rimligen själv är sportfiskare. Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund, som organiserar 60 000 sportfiskare, säger att det bland deras medlemmar och bland sportfiskare i stort, finns ett stort stöd för länsstyrelsens arbete.
– Jag känner inte till situationen, men rent generellt finns det en väldigt stor förståelse bland sportfiskare i Stockholm län för de här nya reglerna, det märker vi i alla samtal vi har. Man förstår att någonting måste göras för bestånden och är beredda att inskränka sitt eget sportfiske. Men om begränsningar införs vill många även att annan typ av fiske begränsas och att man skyddar bestånden från säl och skarv, säger Andreas Ollinen, kommunikationschef på förbundet.