
Efter Öppen Skärgårds konkurs varnar nu bolagets styrelseordförande Mats Hulth föreningar från att söka EU-bidrag.
– Det är nästan omöjligt för föreningar att driva EU-projekt, säger han.
Strax efter att Öppen skärgårds ansökan om konkurs stämplats hos Stockholms tingsrätt säger en besviken styrelseordförande Mats Hulth:
– Vi har jobbat häcken av oss hela hösten och hade gott hopp om att hitta en lösning.
Hela vintern har han, liksom resten av styrelsen, förhandlat med fordringsägarna, ett arbete som var på vippen att gå i mål.
– Vi hade precis fått ihop en överenskommelse om ackordsuppgörelse i grova drag. Men det förutsatte pengar från EFS-rådet. Men i stället för pengar fick vi besked om att det inte skulle betalas ut några pengar. I och med att vi därmed saknade likviditet hade vi ingen möjlighet att fortsätta verksamheten. Enda alternativet var då konkurs, tyvärr, säger Mats Hulth.
Överenskommelsen byggde på att fordringsägarna skulle få 25 procent av sina fordringar, något som de flesta hade accepterat enligt Mats Hulth. Han hoppas nu på en ny satsning, dock i en annan form:
– Det behövs en förening för företagen inom besöksnäringen, för att kunna ha ett samarbete med kommuner och landstinget. Jag hoppas det startas en ny, som har rätt möjligheter att klara sig.
Han varnar däremot för att starta en förening som är beroende av EU-bidrag, på det sätt som Öppen Skärgård har varit:
– Det är nästan omöjligt för en förening att driva EU-projekt. Det är omöjligt att ligga ute med pengar så länge, säger han och pekar framför allt på det treåriga EU-projektet Öppen skärgård för alla, värt 15 miljoner kronor.
– Jag vill stryka under att den styrelse som har suttit fram tills nu aldrig skulle ha gått med på att starta det projektet, det var alldeles för riskabelt ekonomiskt. Men det var redan igång när vi kom in, säger han.
Enligt Mats Hulth har cirka 10 miljoner kronor kommit tillbaka från EU. De fordringar som Öppen skärgård har i dag uppskattar han uppgår till cirka 700 000 kronor. Vad som händer med de redan inbetalda avgifterna från medlemmarna vet han inte, men säger:
– Vår uppfattning är att avgifterna som betalats till en förening avser verksamhet som kommer att bedrivas. Då är det rimligt att de som betalar ska få tillbaka avgifterna. Det är min principiella ståndpunkt, men frågan kommer att prövas av konkursförvaltaren.
De oegentligheter som utreds, och anledningen till att EFS-rådet inte betalar ut pengarna, kommenterar Mats Hulth så här:
– Styrelsen har ingen insyn i projekten. Men vi har frågat berörda personer som har sagt att de är helt oförstående till utredningen om oegentligheter. Vår förhoppning är att svaret av utredningen blir att det är helt ogrundat och att man inte hittar några oegentligheter.
En framtida förening, utan EU-bidrag, skulle enligt Mats Hulth behöva bidrag från kommuner och landsting.
– Öppen skärgård är den enda regionala turistorganisationen i Sverige som inte har det. Bidrag från skattemedel tror jag är en förutsättning om man vill utveckla turismen i skärgården, det har alla nytta av.