Inom organisationen Rena Mälaren tar de frivilliga ledigt från sina ordinarie jobb för att dyka efter skräp – varje vecka. Nu expanderar de för att börja städa i havet också och byter vid årsskiftet namn till Hands 2 Ocean.
– Det är fint tycker jag, att ge en hjälpande hand, säger grundaren Fredrik Johansson.
På fem år har de bärgat 348 ton skräp från botten, bestående av bland annat 39 ton blybatterier och 1 262 elsparkcyklar. Arbetet är fortfarande helt ideellt och Fredrik Johansson uppskattar att han lägger ner tid motsvarande ett halvtidsjobb. Antalet aktiva volontärer är 300 i dagsläget och av de som var med från början är nog 75 procent kvar, uppskattar Fredrik Johansson.
– Det är ändå fascinerade att folk tar ledigt på måndagar. Vi har haft väldigt mycket medgång. Redan från början var det härliga personer som klev in och den andan lever kvar. Positivitet ger positivitet.
Förstående arbetsgivare är en förutsättning, men det stora framgångskonceptet är att kommunerna numera tar hela jobbet och kostnaden för att transportera bort allt som bärgas.
– Det är största bekymret annars. Vi snittar 1,1 ton per dyk, så det är omöjligt att ta det till soptipparna själva. Vi höll på att bryta ryggen av oss.
Både övergödningen och de osynliga gifterna som kommer ner i vattnet är frågor som bekymrar och engagerar Rena Mälaren. De för diskussioner med Stockholms stad om att sluta med snödumpningen i vattnet, som både för med sig salter och en rad olika gifter.
– Det finns inte en enskild lösning utan flera olika saker ska till samtidigt. Problemet är att snö klassas som miljöfarligt avfall så det är svårt att få tillstånd från länsstyrelsen att dumpa någonstans. Däremot har de dispens att dumpa i vattnet.
Snön skulle exempelvis kunna dumpas under broar på ödsliga platser där man gör infiltrationsbäddar så den smälta snön rinner ner i dammar som grävs ur för att ta bort gifterna. En norsk lösning med pråmar med fack där man lassar ner snön och sedan filtrerar den i flera steg genom att pumpa upp vatten är en annan möjlig metod.
Smutsiga bottennapp finns inte bara i Mälaren – Rena Mälarens inventering visar att det är lika illa över hela landet, därav namnbytet till Hands 2 Ocean. Nu förs diskussioner med andra dykklubbar för att bilda lokala grupper så satsningen kan ske i storstäderna där det finns mycket vatten såsom Göteborg, Malmö och Karlstad.
En snabb beräkning av vad snittkostnaden skulle bli för ett dyk om dykare, repdragare, dykledare, utrustning och maskiner hyrdes in och inte arbetade ideellt blir 60 000 kronor. Med de 400 dyk föreningen redan gjort har de utfört ett arbete värt 24 miljoner.
– I Göteborgs stad får du, om du bedriver ideellt arbete en halv dag med 15 personer, en ersättning på 15 000. Hade vi fått det hade vi varit en extremt rik förening, säger Fredrik Johansson och skrattar.
Hans mål är inte att kommunen ska ta hela kostnaden, men han vill att politiker förstår vad insatsen kostar.
– Jag har tagit upp det med Stockholms stad. Jag tror inte man ska ta för givet att ideella organisationer orkar kämpa på år efter år om man inte får någonting tillbaka. Det är en billig insats för en kommun. Vi kommer fortsätta vara en ideell verksamhet men hoppas på att få fler bidrag och gåvor så vi kan göra det här expansiva arbetet.