I lördags kom länsstyrelsens satsning Ö för ö tillbaka till Ornö Bygdegård för att presentera ett av de projekt, som kom upp under det första mötet i februari 2017: ett särskilt idéprogram ska förena öns alla visioner.
Gunnar Brandberg var upphovsmannen till förslaget Ornö 2025 – en gemensam vision.
– Idén dök upp spontant under det första mötet. Plötsligt såg jag för mig att Ornö borde vara en naturlig centralpunkt i hela södra skärgården, säger han.
Tillsammans med föreningen Ornöborna och länsstyrelsen utarbetades under året ett förslag till idéprogram för Ornös framtid som är baserat på de projektförslag som kom upp vid det första Ö för ö-mötet. Ornö skulle kunna ha 600 bofasta och bli en centralpunkt i södra skärgården med skola, affär, läkarmottagning och annan service för fastboende på Ornö och öarna runtomkring. Utökade och snabbare kommunikationer både till och på Ornö skulle kunna möjliggöra för många fler att bo och verka på ön eller arbetspendla till fastlandet. Fritidsboende skulle kunna bli deltidsboende och bilda underlag för den service som kan bli verklighet på ön och för hela södra skärgården.
Rebecca Berlin på länsstyrelsen berättar att det övergripande projektet med idéprogrammet för Ornö 2025 är unikt som Ö för ö-projekt då det är det enda som tagit ett samlande grepp på alla idéer från det första mötet 2017.
– Det är också roligt att flera av de projekt som diskuterades då nu har förverkligats på Ornö, säger Rebecca Berlin.
Hon tror också att andra idéer, som till exempel Ornömacken, Skärgårdshotellet, Sundby B&B, utsiktstornet på Telegrafberget och Ornö elpodtaxi kan ha fått en liten skjuts av mötet.
– Nu gäller det att få med sig de boende på ön på idén om att vi ska arbeta mot en gemensam vision av hur vi vill ha det, säger Göran Ekström, ordförande i Föreningen Ornöborna.
Gunnar Brandberg, jobbar som projektledare både för Ornö Fiber och det stora VA-projektet i Kyrkviken (KOVA). Det var han som ursprungligen väckte tanken om ett idéprogram för en framtidsvision. Gunnar är nöjd med resultatet så här långt. Han påpekar också att länsstyrelsens Martin Lindmarker gjort ett jättejobb med att checka av alla idéer mot tidigare gjorda utredningar om till exempel färjetrafiken, mot lagstiftning och regelverk, mot kommunens framtidsplaner och därmed hjälpt till att sätta ramar för vad som överhuvudtaget är möjligt att genomföra.
Christina Larsson, regionplanerare på Stockholms läns landsting, framhåller det faktum att det professionellt presenterade idéprogrammet visar på en hög ambitionsnivå och ett gediget bakgrundsarbete.
– Det är tydligt att det inte handlar om några ”kompisar som snackat ihop sig”, utan att projektgruppen verkligen försökt se till helheten och den stora utvecklingspotentialen som Ornö har, säger hon och fortsätter:
– Det här kan bli ett recept på hur man kan arbeta i framtiden även i andra skärgårdsområden, ett recept som länsstyrelsen och SIKO kan ta med sig.
På mötet diskuterades också hur Ornös färjetrafik ska skötas och var färjelägena ska finnas, liksom att ett nätverk med skyltade stigar i väglösa områden kan binda ihop öns sex Waxholmsbryggor.
Även den långdragna frågan om öns skola var på agendan och behovet av en fungerande affär vilket saknas på Ornö idag. Föreningen Ornöborna driver nu projektet vidare tillsammans med länsstyrelsen.
Text: Qina Hermansson