
Länsstyrelsen säger nej till oljering av skarvägg i alla kolonier utom två som Stockholms läns fiskarförbund ansökt om. Och där gick det inte att genomföra oljering.
– Så det blev inget av årets påverkan på bon. Vi är besvikna på länsstyrelsen, säger fiskaren Anders Jansson på förbundet.
Besvikelsen handlar dels om att länsstyrelsen sa nej till stora delar av det ansökan berörde – oljering inom en 15 kilometers radie från Lännåkersviken – dels om att beslutet dröjde till 21 april när ansökan skickades in i november.
– Hade de sagt redan i november att det inte skulle beviljas hade vi koncentrerat oss på andra kolonier. Det enda vi kan göra nu är att skjuta med jaktvapen, säger Anders Jansson.
Fiskarförbundet beviljades oljering på två kolonier inne i Horsfjärden som bara utgör hälften av det totala antalet skarvbon som ansökan gällde.
– Då var det rätt långt gånget och äggen var för utvecklade. Alla skarvarna bodde i höga trädbon så det gick inte att komma åt. Så det har gått om intet. De bon vi inte kom åt hade vi begärt att få spola bort med brandsprutor. Och det sa de nej till.
Förbundet har även försökt få till en diskussionsgrupp med länsstyrelsen för att diskutera åtgärder för att påbörja halveringen av skarvbeståndet.
– I februari bestämde de att de inte tänkte engagera sig eller bilda någon sådan grupp. För att förverkliga är det oss ideella krafter som behövs men då tar de kraften ur det. Vi har offrat massa egentid bara för att göra ansökningar och förfrågningar. De avgör inte förrän det är försent att göra något. Som vi uppfattar det är det många olika enheter som självständigt beslutar i separata delfrågor. När länsstyrelsen fattar sin plan och bestämmer att man inte själv ska vara delaktig i åtgärdandet utan förväntar sig att ideella krafter ska lägga ned arbetstid och kostnader så borde man allra minst medverka till att i god tid tillståndsmässigt möjliggöra bra åtgärder. Det handlar om att uppmuntra till ideella insatser, inte genom dålig byråkrati motverka viljan.
Anders Jansson har skrivit till länsstyrelsen och har nu gott hopp om att bilda en diskussionsgrupp inför åtgärder för 2022 och att länsstyrelsen medverkar till att möjliggöra skarvförvaltningsplanen.
– Nu får vi skjuta 1 900 skarvar och det är nog vad som är rimligt att uppnå. Om vi ska minska beståndet till hälften, vilket behövs för att minska trycket på fiskbeståndet, behöver vi göra något åt bona och reproduktionen.