
De sex första anslutningspunkterna för havsbaserad vindkraft presenterades nyligen av Svenska kraftnät. Ingen punkt finns i närheten av Stockholms skärgård.
– De sex identifierade anslutningspunkterna är högre prioriterade än Stockholmsområdet, säger Daniel Gustafsson, avdelningschef Kraftsystem, Svenska kraftnät.
– Några har anslutning i södra Sverige, där det råder underskott på el, några är kopplade till en kraftig elektrifiering och några både ock.
De projekt som inte hamnar i närheten av någon av punkterna får antingen vänta tills nästa omgång, runt 2025, när de nya havsplanerna är färdiga, eller bekosta anslutningen till fastlandet själva.
Niclas Erkenstål, som arbetar med utvecklingen av nästan 400 vindkraftverk i projekten Baltic Offshore Delta och Baltic Offshore Alpha i havet utanför Stockholms skärgård säger:
– Vi och andra aktörer ser ett stort energibehov i Stockholmsregionen, så vi håller för sannolikt att havsbaserade anslutningspunkter också kommer i denna region.
Projekten Långgrund 1 utanför Trosa och Långgrund 2 utanför Oxelösund går också miste om stöd till anslutningspunkter i den här omgången.
– Vi har tagit höjd med en egen anslutning i arbetet med tillståndsansökan och har olika alternativ till landslutningspunkter som vi arbetar vidare med, säger Emmy Tollin, kommunikationsansvarig för Svea Vind Offshore.
Att få anslutningen till stamnätet betald av staten är ett viktigt stöd för ett projekt.
– Anslutningen till havs, det vill säga den som SvK betalar, motsvarar upp till 30 procent av hela investeringen, inklusive vindkraftverk, säger Daniel Gustafsson
I havet utanför Stockholms skärgård finns i dag planer på minst sju vindkraftsparker med totalt över tusen vindkraftverk. Det är enorma projekt, men samtidigt är det osäkert hur många som till slut byggs.
Förutom kostnaden för kopplingen till stamnätet avgörs investeringarna av hur vindkraftparkerna påverkar växter, fiskar och andra djur i havet (miljökonsekvensbeskrivningen, MKB), om Försvarsmakten – som har vetorätt – ger klar och sedan ett slutgiltigt ja på sin ansökan (normalt från regeringen). Det är en process som kan ta nästan tio år.
Långgrund 1 och 2 utanför Oxelösund ligger närmare land än de övriga projekten och är också beroende av tillstånd från kommuner och länsstyrelser.
De sex havsbaserade anslutningspunkterna placeras utanför Skånes sydkust respektive Hallandskusten samt i Sydöstra Östersjön, Norra Västerhavet, Södra Bottenhavet och Bottenviken. Kostnaderna för att bygga anslutningarna ligger på 30-42 miljarder.
Svenska Kraftnät betalar uppkopplingen mot stamnätet på platser där projekten leder till ”systemnytta” regionalt och lokalt, det vill säga att de havbaserade projekten ökar elproduktionen på platser som ligger nära områden/industrier med stor efterfrågan på el, främst i prisområdena 3 och 4.
Den första anslutningspunkten kan vara klar tidigast 2029, den sista 2035.
Utbyggnaden sker på uppdrag av regeringen för att kunna möta elektrifieringen av Sverige, som är ett led i regeringens klimatmål att Sverige senast år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser.