
Det blev stopp i kommunstyrelsen i Vaxholm i förra veckan för Tynningöbornas ansökan om en kommunal VA-anslutning via Värmdö. Men öns VA-förening ger inte upp.
För att hitta en lösning för de cirka 230 utdömda avloppen på Tynningö, liksom den besvärliga vattentillgången, vill den ideella föreningen Tynningö vatten och avlopp, TVA, bygga ett eget VAnät på ön och ansluta sig till VA-nätet i Värmdö. Tanken är att på samma sätt som på Edholma skapa en kommunal VA-lösning, utan att kommunen är inblandad. Magnus Lindström i styrelsen för TVA förklarar:
– Edholma har stått modell för vårt agerande. Där har öborna själva skapat sam-fälligheten och byggt nätet, de äger VA-systemet, precis som vi hade tänkt göra.
För de 230 fastighetsägarna på Tynningö som nu har krav på sig från Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor att inom fem år bygga nya avlopp, väntar investeringar på runt 200 000 kronor per fastighet. Ansökningar har redan kommit in från cirka 220 fastigheter.
Detta samtidigt som kommunen enligt sin VA-plan har för avsikt att inlemma Tynningö i VA-nätet år 2025, om 12 år, vilket skulle innebära dubbla investeringar för fastighetsägarna.
– Att ansluta till Värmdös nät kommer också att kosta cirka 200 000 kronor. Men det blir en stor besparing för alla fastighetsägare eftersom vi då slipper kostnaden både nu, för ett enskilt avlopp, och 2025, för anslutning till Vaxholms nät, säger Magnus Lindström.
Enligt Magnus Lindström ska det inte finnas vare sig tekniska eller juridiska hinder mot en anslutning via Värmdö. En förfrågan skickades till Värmdö redan i januari. Värmdö svarade dock att en förfrågan formellt måste ställas från Vaxholms stad.
– När vi har pratat med Värmdö har de varit positiva till att ansluta oss. De har kollat saken med Käppalaverket och fått svar att det förmodligen går, säger Magnus Lindström.
En förstudie gjord av expertis på uppdrag av föreningen har visat på tre möjliga VA-system för gemensamhetslösningar. Enligt TVA medför samtliga system minskade utsläpp av fosfor och kväve, och möjliggör även minskad belastning av grundvattnet. Men när ärendet togs upp under kommunstyrelsen i förra veckan blev det nej från majoriteten mot att stå bakom en ansökan till Värmdö. Något Magnus Lindström kommenterar:
– De hänvisar till att Värmdö har sagt nej, men det är ju rena cirkelresonemanget, säger han.
Från Socialdemokraterna kom dessutom hård kritik mot hur ärendet har hanterats. I sin reservation mot beslutet menar S att ”Alliansens hantering och besvarande av denna fråga är under all kritik” och pekar på att ledamöterna i kommunstyrelsen inte fick ta del av hela beslutsunderlaget innan beslutet. Liksom att argumentationen i beslutsunderlaget har stora brister, med hänvisning till de dubbla investeringar som krävs, liksom att Värmdö inte alls är emot anslutningen.
Ordförande i kommunstyrelsen, Lars Lindgren (M) vill inte kommentera ärendet med hänvisning till att protokollet ännu inte är justerat.
Enligt Magnus Lindström kommer styrelsen nu att diskutera frågan:
– Visst kommer vi att gå vidare på något sätt, men vi vet inte hur än, säger han.