Kommunfullmäktige i Värmdö har beslutat att folkomröstningen om den omtvistade omorganiseringen av skolor och förskolor i kommunen ska bli av den 5 september i år. Men man får kritik för att först ha missat ö-skolorna.
Folkomröstningen om skolorna har kommit till som resultat av att drygt 4 000 Värmdöbor, det vill säga minst tio procent av de röstberättigade i kommunen, lämnat in ett folkinitiativ där man vill rösta om att stoppa de planerade nedläggningarna av fem förskolor och ö-skolornas årskurs 6-9 tills dess att en riktig medborgardialog och konsekvensutredning ägt rum. Efter att namnunderskrifterna kontrollerats har nu frågan beretts och togs upp för beslut på kommunfullmäktige i förra veckan. Samtliga partier i fullmäktige röstade för förslaget, utom KD som lade ner sina röster.
I den första versionen av förslaget till bakgrundsbeskrivning, vilken ska inkluderas på röstsedlarna, stod dock ingenting om ö-skolorna med. Det fick föräldrar ur gruppen Rädda Värmdös ö-skolor att reagera.
– Vi är väldigt besvikna att ö-skolorna skalas bort från folkomröstningen. Man har försökt ta bort oss och motiverar det med att det är inget man kan rösta om eftersom skolinspektionen har sagt si eller så. Men det stämmer ju inte, säger Calle Hamacher, förälder från Runmarö.
I ett mejl som gruppen skickade till politiker i fullmäktige inför mötet krävde man att det förtydligas att omröstningen även gäller centraliseringen av ö-skolorna, något som framgått i det folkinitiativ som ligger till grund för att frågan om folkomröstning ens väckts.
Man vände sig också mot att det i tjänsteskrivelsen finns en beskrivning som kan tolkas som att nedläggningen av årskurs sex till nio på öarna är nödvändig för att man ska följa skollagen:
“I tjänsteskrivelsen blandas återigen korten ihop. Vi vill därför, ännu en gång, förtydliga att Skolinspektionens översyn inte handlar om att öarnas årskurs 6-9 måste läggas ned. Det Skolinspektionen påtalar är att det fysiska avståndet mellan skolorna på öarna gör att de ska vara egna enheter. Detta är en administrativ åtgärd och en trygghet för barn och föräldrar då elever inte kan flyttas mellan enheterna utan att skolval sker. Det har inget med flytt av årskurser att göra”, skrev man i mejlet.
Protesterna fick gehör. Förslaget ändrades inför kommunfullmäktige och i den formulering som beslutades på mötet finns ö-skolorna med i bakgrundsbeskrivningen.
Socialdemokraterna la ett tilläggsyrkande om att ge valnämnden i uppdrag att verka för att sprida god kännedom om valet och möjligheten till post- och förtidsröstning med tanke på pandemin. Det gick dock inte igenom.