
Två övervakningskameror som satts upp i Räfsnäs hamn har väckt frågor. Bland annat om syftet med bevakningen och vem som kommer åt kamerorna. De är till för att företagare i hamnen ska kunna ha koll på sina båtar och båtplatser, men även kommunala tjänstemän har haft åtkomst till dem.
Kamerorna har satts upp på uppdrag av tre företag med verksamhet i hamnen, Stridsholmen AB, Roslagsevent och Anderssons Archipelago AB. Anledningen är bland annat för att kunna hålla koll på företagens båtar vid väderomslag.
– Eftersom jag bor i Norrtälje och det tar 20 minuter att åka ut till Räfsnäs, är det smidigt att kunna gå in i appen och kolla att allt ser ok ut när det till exempel blåser mycket. Det är en extra trygghet, säger Simon Lundblad på Roslagsevent.
För Anngret Andersson på Anderssons Archipelago har det framförallt handlat om att förvissa sig om att det finns plats i hamnen och är isfritt, innan hon beger sig från Söderarm in till fastlandet.
– Det har hänt att jag fått vända och åka hem igen. Jag började fundera hur man kunde lösa det och kom på att det här med kameror är inte så dumt. Då kan man se om det finns plats. Nu har vi hjälpts åt ett antal företagare, för att det ska fungera på ett bra sätt i hamnen för oss som yrkesarbetar.
Företagen har inget tillstånd för kameraövervakningen, men det är något som vanligtvis inte heller krävs för företag enligt lagen. Däremot måste företagen följa dataskyddsförordningen, vilket innebär att man måste dokumentera varför platsen övervakas, hur materialet används och av vilka. Det ska finnas en anledning till övervakningen, exempelvis att förebygga brott. Kamerorna får endast användas utifrån detta. Om allmänheten syns i bild kan tiderna begränsas för när kamerorna får vara i drift eller så ska personer som syns i bild maskas. Man ska också överväga om andra åtgärder än övervakning kan användas. För offentlig verksamhet som kommuner är dock regelverket hårdare när det kommer till tillstånd.
”Myndigheter och andra aktörer som utför uppgifter av allmänt intresse behöver tillstånd om de vill kamerabevaka en plats dit allmänheten har tillträde”, skriver Integritetsskyddsmyndigheten (före detta Datainspektionen), som utfärdar tillstånd. Om företagen hyr plats av kommunen kan övervakningen vara tillståndspliktig.
För att tillstånd ska medges krävs ett berättigat ändamål som det finns en rättslig grund för i dataskyddsförordningen. För offentlig verksamhet är en sådan grund ofta att kameraövervakningen är nödvändig för att kunna utföra en uppgift av allmänt intresse eller som ett led i myndighetsutövningen. Ett exempel är att förebygga eller upptäcka brottslig verksamhet.
Kamerorna är uppsatta på kommunens mark och enligt uppgift till Skärgården ska tjänstemän på kommunen också ha haft tillgång till inspelningarna. Det bekräftas av Erik Klockare, vid exploateringsenheten på Norrtälje kommun.
– Vi fick en inloggning för att vi skulle kunna se om det här var något som vi kunde erbjuda allmänheten i framtiden via kommunens hemsida. Det har det ännu inte blivit något av, men tanken var och är att i framtiden söka tillstånd för att kunna erbjuda allmänheten möjlighet att se hur läget i hamnen ser ut. Det förutsätter dock att det inte går att identifiera personer. Vi använder dock i dagsläget inte vår inloggningsmöjlighet till något, och kommer därför att se till att den tas bort, skriver han i ett mejl till Skärgården.
Enligt Anngret Andersson ska dock kommunens inloggning vara borttagen sedan en tid tillbaka.
Enligt Integritetsskyddsmyndigheten måste en plats som kamerabevakas förses med skyltar med information om bevakningen. Bland annat ska det framgå vilka som bevakar, kontaktuppgifter och ändamål med bevakningen. Ingen skyltning finns dock i Räfsnäs.
– Det är något som ska åtgärdas, säger Anngret Andersson.