
I september kom förslaget från utbildningskontoret i Värmdö: lägg ner högstadierna på Möja, Svartsö och Runmarö. Men envisa föräldrar och öbor mobiliserade en proteströrelse som såg till att göra sin röst hörd.
Skärgårdens hederspris 2020 går till gruppen “Rädda Värmdös ö-skolor”.
Vi möter upp två av initiativtagarna till gruppen, Runmaröborna Nadja Franke och Calle Hamacher, med blommor och diplom vid Stavsnäs vinterhamn där de precis klivit av båten. Under hösten har de, tillsammans med många andra, bedrivit en målmedveten kampanj för att förmå de styrande politikerna att backa från förslaget att lägga ner högstadierna på öarna i Värmdö kommun. Förslaget las efter att man under året utrett olika möjliga nya skolorganisationer på grund av Skolinspektionens krav att varje ö-skola måste utgöra en egen enhet.
– För min del började det på ett föräldramöte. Jag kände att vi måste göra någonting. Jag fick kontakt med en mamma på Möja och vi började jobba med en skrivelse tillsammans. Sen började allt fler kontakta mig och ville engagera sig, berättar Nadja Franke.
En grupp på facebook bildades som snabbt fick hundratals medlemmar och det drogs igång en namninsamling för att visa på det massiva motståndet. Inför utbildningsnämndens möte den 1 oktober lämnade Nadja Franke över en lista på 1 061 namn till nämndens ordförande Cecilia Lindberg (M) och kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör (M) i kommunhuset i Skogsbo, följt av en känsloladdad diskussion.
– Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig då. Jag tänkte att jag skulle säga något kort och lämna över namnlistan. Men de stod kvar och det blev uppåt en halvtimmes debatt, vilket jag blev förvånad men också tacksam över. Det kändes bra att få mötas. Sen vet jag inte, men det kändes som att det satte en viss press eftersom de direkt efteråt bestämde att lyfta beslutet till kommunfullmäktige.
Därefter har man hållit ångan uppe med brandtal, manifestationer med ljus och plakat, e-förslag och fortsatt tryck mot politikerna tillsammans med den större gruppen Värmdös samlade föräldrar, som nu lanserat ett folkinitiativ.
Varför är frågan så viktig för er?
– Den har betydelse för hela skärgården. Om man tar bort årskurs sex till nio nu så riskerar man även mellanstadiet på sikt. Och då riskerar vi att inte ha någon levande skärgård. Jag flyttade ut till Runmarö för två år sedan, och när vi tittade på var vi skulle bo så var det skola, affär och ett levande skärgårdssamhälle med engagerade människor som kändes viktigt. Jag har tänkt att jag ska bo, leva och bli gammal på den här ön! Men då behövs det att barnfamiljer flyttar ut och att ön lever. Skolan är ett jätteviktigt nav som måste finnas om det ska fungera, säger Nadja Franke.
Calle Hamacher, fastboende som driver året-runt-öppna Runmarö lanthandel sedan 2012, instämmer.
– Det måste finnas en inflyttning av fastboende till ön för att driva en affär. Annars kommer jag inte kunna fortsätta ha öppet året om och då kan jag nog inte bo kvar. Och försvinner affären så försvinner mycket annat också. Det blir så mycket som faller. Till slut har vi en ö utan någonting kvar, säger han.
Nu har förslaget skickats tillbaka till nämnden efter att kommunfullmäktige beslutat om en återremiss och att en grundligare konsekvensanalys för skärgården behöver göras. I omröstningen gick tre ledamöter från den styrande majoriteten emot den egna partilinjen och röstade för återremissen. Calle och Nadja känner själva att kampen gjort skillnad.
– Ja det tror jag absolut! Om vi inte hade engagerat oss och fått ihop det här så hade beslutet nog redan varit taget, det tror jag, säger Nadja.
– Det är roligt att det har varit lite framgångar, annars kanske man hade tappat energin. Men nu har vi fått så mycket stöd från alla, säger Calle.
Att få Skärgårdens hederspris ser de som roligt och en stor överraskning.
– Det känns fantastiskt!
Utöver äran tilldelas gruppen även 20 000 kronor i prispengar. Vid mötet i Skogsbo lämnades en symbolisk faktura över till politikerna för att åskådliggöra den tid som lagts ner ideellt av alla engagerade föräldrar i frågan om de skolor och förskolor på Värmdö som är i stöpsleven för närvarande. Den landade då, efter en veckas arbete, på drygt 1,1 miljoner kronor.
– Jag gissar att den inte blivit betald, men här kommer i alla fall ett symboliskt bidrag för den fortsatta kampen, säger Skärgårdens chefredaktör Lasse Söderman och räcker över checken.
Vad gör ni för pengarna?
– Oj, det får vi nog diskutera i gruppen! Vi har ju inte ens tänkt tanken ännu, säger Nadja Franke.
Fakta/Skärgårdens hederspris
• Priset delas ut årligen sedan 2018 till någon som gjort förtjänstfulla insatser för att främja, bevara eller utveckla Stockholms skärgårds särart
• Priset består av ett diplom samt 20 000 kronor
• 2020 års pristagare är gruppen Rädda Värmdös ö-skolor
• Motiveringen lyder: “Gruppen har visat civilkurage, uthållighet och ett brinnande engagemang i sin kamp. Med brandtal, namninsamlingar och högljudda protester har den enat medborgare och konfronterat ansvariga politiker. Allt med syftet att värna en av de viktigaste kuggarna i det sköra maskineri som håller skärgården vid liv året om: öarnas skolor”
”De kämpar för något oerhört viktigt”
Det är tredje året i rad som Skärgårdens hederspris delas ut till förtjänstfulla insatser för att främja, bevara eller utveckla Stockholms skärgårds särart.
Varför är det just denna grupp som får priset i år?
– Därför att de kämpar för något som är oerhört viktigt. Det är ju skola, bostäder och jobb som är de tre hörnstenarna som måste finnas i skärgården om den ska överleva. Det här är en hörnsten som faktiskt finns på plats, men som politikerna nu vill ta bort. Och ingen vet ens varför, säger Lasse Söderman, chefredaktör för Skärgården och fortsätter:
– Gruppen har jobbat helt ideellt med stor entusiasm. De slåss med kraft för att kunna bo kvar på sina öar, och de gör det inte bara för sin egen skull utan också för många andra. För det krävs en hel del mod och stor övertygelse.
Var det ett svårt val?
– Det är alltid ett svårt val; alla nomineringar vi får in är egentligen bra och värda att uppmärksammas. Men vi är väldigt nöjda med valet. Hela redaktionen var överens om att det är denna grupp som ska ha priset i år. Men alla andra som är nominerade i år, och även förra och förrförra året, är i högsta grad fortfarande aktuella till kommande år. Jag vill uppmana läsarna att nominera sina favoriter igen.