
Rädda Stockholm som sjöfartsstad. Det var temat när politiker, rederier och andra intresserade möttes i förra veckan. Många kajer, hamnar och angöringsplatser har försvunnit för att ge plats för bostäder och sjöfartsnäringen är hård pressad. Det visar en ny rapport från Stockholms Handelskammare.
Stockholm har alltid varit en viktig sjöfartsstad, slås det fast i rapporten. Det handlar både om varor och persontransporter. Men Stockholms kajer har naggats i kanten meter för meter under många år, menar Handelskammaren och pekar på kampen om det som numera kallas ”attraktiva vattennära lägen” där bostäder, restauranger, caféer, cykelbanor och promenadstråk slåss om utrymmet utmed kajerna. Stockholms Handelskammare skriver att sjöfarten kommer att spela en viktig roll även i framtiden, inte bara för passagerartrafik utan även för godstrafik. Farhågan är att till exempel båtpendling och energismarta godstransporter stannar av utan tillgängliga kajer. Rapporten visar på flera brister när det gäller planering för stadens kajer framöver. En av de allvarligaste är att det saknas ett samlat grepp i huvudstadsregionen om vilken infrastruktur som behövs för sjöfarten. Lotta Andersson är näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare och huvudförfattare till nya rapporten Kampen om kajerna.
– Stockholms vattenvägar borde nyttjas bättre än i dag. Vattenvägen är billig, miljövänlig och kapacitetsstark. Om Stockholms hamnområden fortsätter minska är risken stor att vi förlorar värdefull infrastruktur som inte går att få tillbaka. Dessutom är den för besöksnäringen så viktiga kryssningstrafiken hotad, säger hon och tillägger:
– Därför bör Stockholms stad inte bygga bostäder på Loudden och Masthamnen. Vi tycker att det är viktigt med nya bostäder, men inte just på de platserna, säger hon.
Vem bär ansvaret för bristen på planering och vad kan göras åt problemet?
– Det är otroligt splittrat idag. Frågan berör politiker på olika nivåer, landsting, enskilda kommuner, länsstyrelsen och även andra organisationer och dessutom näringslivet.
– Nu tar vi på Stockholms Handelskammare det här initiativet för att få igång debatten och förhoppningsvis en samordning mellan de olika aktörerna. Än så länge saknas nya konkreta mål för sjöfarten i Stockholm.
Ni skrev en rapport på det här temat redan 2012. Vad har hänt sedan dess?
– Egentligen ingenting. Det finns en del vackra fraser, men väldigt lite av planer som syftar på hur, var och när, säger Lotta Andersson.
En av de politiker som deltog i seminariet var Gustav Hemming (C), regionplanelandstingsråd med ansvar för bland annat skärgårdsfrågor.
Han håller med om att det behövs en samlad sjöfartsstrategi.
– Det borde vi ha haft för länge sedan. Min ambition är att den nya regionala utvecklingsplanen och den regionala godsstrategin ska kunna fungera som en starkare marin strategi för Stockholmsregionen, säger han.
Fakta/Tio punkter för sjöfarten
- Utveckla en samlad sjöfartsstrategi för huvudstadsregionen.
- Förbättra landinfrastrukturen till hamnarna.
- Rädda Masthamnen och Stadsgården för hamnverksamhet.
- Anlägg Horstenssleden för miljövänligare infart till Stockholm.
- Utnyttja Stockholms vattenvägar bättre.
- Utveckla citylogistik för gods till att innefatta sjöfarten.
- Bevara och utveckla varvet på Beckholmen.
- Välkomna kryssnings- och färjepassagerare på ett bättre sätt.
- Slopa farledsavgifterna.
- Öka segelhöjden under nya Lidingöbron.
Källa: Stockholms Handelskammare