
Nynäshamns kommunalråd Harry Bouveng (M) har oredovisade inkomster på miljontals kronor från en stiftelse i Panama och tvingas nu skatta i efterhand. Men striden handlar också om vem som formellt äger en förmögenhet på 90 miljoner kronor.
I maj 2011 bildades stiftelsen Harbour entrance foundation med säte i Panama. Initiativtagare till bildandet var Nynäshamns kommunalråd Harry Bouveng. Strax efter bildandet tillsköt Harry Bouveng omkring 90 miljoner kronor till stiftelsen, pengar som han ärvt efter sin mor som var bosatt i Estland. Harry Bouveng har därefter gjort flera uttag från stiftelsen, men haft synpunkter på hur pengarna beskattats. Han begärde på eget initiativ en omprövning av skatten tio år tillbaka. Skatteverket valde att skriva av de fem äldsta åren, men avslog begäran för 2014, där man istället tog upp tidigare oredovisade kapitalinkomster och kapitalförluster. Beslutet innebar att Harry Bouveng efterbeskattades med 5,5 miljoner kronor. Dessutom beslöt man att han skulle betala en avgift på drygt 500 000 kronor för att ha lämnat oriktiga uppgifter. Skatteverket beslutade även på eget initiativ att för 2017 ändra inkomsten från stiftelsen till lön istället för inkomst av kapital.
Harry Bouveng överklagade besluten både till förvaltningsrätten och kammarrätten. Han menade att inkomsterna skulle beskattas som inkomst av kapital. Han ifrågasatte även straffavgiften.
– Jag har anlitat KPMG, som är en av världens största revisionskoncerner, för att allt skulle redovisas på rätt sätt. Skatteverket har godkänt några år som inkomst av kapital men inte 2014 och 2017. Jag tycker att det borde vara en likvärdig bedömning av åren, säger Harry Bouveng.
Panama förknippas med skatteflykt och korruption efter skandalen med advokatbyrån Mossack Fonseca 2018. Har du någon förståelse för att det kan anses som olämpligt att placera pengar i en stiftelse i Panama?
– Det kan jag förstå, men mitt ärende har ingen koppling till Panamadokumenten eller Fonseca. Det är en placering för pensionsändamål. Upplägget har inte varit mitt val utan min mors önskan i sitt testamente.
En knäckfråga har handlat om stiftelsen är att anse som svensk familjestiftelse eller inte. För att den ska ses som en svensk stiftelse måste kontrollen över egendomen i stiftelsen varaktigt vara skild från stiftaren. Harry Bouveng menar att han gett advokater en fullmakt att bilda stiftelsen och att han de facto är stiftare. Han har exempelvis själv kunnat göra utbetalningar i direktkontakt med anlitad bank, vilket han menar innebär att egendomen inte är skild från stiftaren. Skatteverket däremot menar att Harry Bouveng juridiskt sett inte är stiftare och att stiftelsens styrelse, inte han, har kontroll över utbetalningarna från stiftelsen. Enligt förvaltningsrätten har stiftelsen möjlighet att ändra förmånstagare och betala ut pengarna till någon annan. Att Harry Bouveng betalat in 90 miljoner kronor till stiftelsen innebär alltså inte att han äger pengarna och de uttag som han gjort har gått emot stiftelsens stadgar.
Harry Bouveng begär nu prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen.