Stadsbyggnadsnämnden i Haninge backar om Lyngsåsa i Dalarö och skrotar planerna på höghus på den kulturhistoriskt värdefulla tomten. I stället för betong blir det trevåningshus av trä.
Samrådet om förslag till ny detaljplan för Lyngsåsa har sedan i höstas engagerat många i Dalarö. Anledningen är att samrådsförslaget i allt väsentligt följde de skisser och ritningar som fastighetsägaren BTH bygg tidigare hade presenterat. Förutom ett antal villor och parhus innehöll planen fyra flerbostadshus, upp till fem våningar höga. Något som väckte protester både bland de närboende på Baldersvägen och övriga Dalaröbor. "Så höga och modernistiska hus passar inte in i den befintliga Dalarömiljön" röt kritikerna och pekade bland annat på en kustnära ort i Norge som fråntagits sin kulturhistoriskt värdefulla status efter att en byggherre tillåtits bygga höghus i glas och betong.
Ett samrådsyttrande i form av ett alternativt arkitekturförslag lämnades i höstas in till kommunen. Avsändare var nätverket Dalarös vänner och arkitekten Kjell Forshed som låg bakom förslaget hade där skapat en lägre men tätare bebyggelse i trä. I stället för de 50 bostäder som ryms i kommunens förslag fanns 34.
I onsdags förra veckan var det dags för stadsbyggnadsnämnden att säga sitt om samrådsyttrandena, ett möte som innebar en kovändning. Stadsbyggnadsnämnden säger sig ha tagit till sig av kritiken och beslutade i stället om en ny inriktning för den fortsatta planprocessen. Enligt nämndens bedömning knyter inte de fyra flerbostadshusen an till Dalarös bebyggelsetradition. Nämnden vill i stället se brantare takvinklare och bebyggelse av trä för att bättre knyta an till skärgårds- och villasamhället. Höjden på flerbostadshusen sänks till max tre våningar och formerna anpassas.
Åkerlundsska villan, alltså själva Lyngsåsa, och Villa Kullen bevaras. Övriga två trävillor får ersättas av annan bebyggelse i detaljplanen. Parkmiljön ska bevaras och utvecklas och allmänhetens tillgång till park och strand ska säkras i detaljplanens bestämmelser. Förvaltningen får nu i uppdrag att omarbeta förslaget till ny detaljplan med ett gestaltningsprogram som ska innehålla tydlig ledning inför själva bygglovsprövningen, eftersom nämnden anser att för stort tolkningsutrymme skapar oro.
Elise Claeson i Dalarös vänner är mycket nöjd med nämndens beslut och menar att framgångarna har att göra med arkitektförslaget som föreningen lämnade in som sitt yttrande: - Kommunen blev ställd att vi inte bara klagade och skrev under protestlistor utan konkretiserade vad vi ville, säger hon och fortsätter: - Folk har varit emot de stora betongschabraken, inte byggandet av bostäder i sig, och det kunde vi visa. Vi är jätteglada och upplever det som en stor delseger, även om vi inte fick igenom allt. Vi får förmodligen offra de gamla husen på tomten i utbyte mot takhöjden på de nya.
Illustration: Kjell Forshed