
I 14 säsonger har gästhamnen på Landsort drivits i privat regi, men nu kan det bli ändring. Hamnen är för liten och trycket från fritidsbåtar alltför stort för att dagens entreprenörer ska orka driva den vidare. Nu står hoppet till kommunen.
Trycket på Landsorts gästhamn, som ligger på norra delen av Öja, är extremt hårt under högsäsong. Något som dagens entreprenörer i hamnen, Margaretha Sjöblom-Kriisa och Jaak Kriisa har fått erfara sedan de tog över gästhamnen 2004.
– Man kan precis klämma in 50 båtar, på 30 bra platser och 20 dåliga. Men klockan 11 brukar det vara fullt, resten som kommer får vända, säger Margaretha Sjöblom-Kriisa som uppskattar att det handlar om cirka 50 båtar, varje dag under högsäsongens 6-7 veckor, som får vända i dörren.
– Det är många som ska över till Gotland, då är vi sista utposten, och mellan Oxelösund, Trosa och Landsort finns ingen annan gästhamn, så trycket är betydligt större än vad vi kan ta emot, säger hon.
Paret har nu föreslagit Nynäshamns kommun att ta över driften av gästhamnen, på samma sätt som man gör i Nynäshamns gästhamn. Framför allt eftersom hamnen genom vissa enkla åtgärder skulle kunna bli bättre och få större kapacitet. Bland annat genom förlängning av bryggor, flytbryggor, muddring och liknande. De har även en radikalare, men betydligt dyrare förbättringsåtgärd, nämligen att bygga en pir mot nordväst som skulle öka både säkerheten och bekvämligheten i hamnen.
– Det påverkar Landsorts rykte negativt att hamnen är så oskyddad här. Blåser det mer än åtta meter per sekund så skapas svall och sug i hamnen, som rycker och sliter på båtarna om man ligger i de yttre delarna. Säkerheten är det man i första hand vill kunna stå upp för, säger Margaretha Sjöblom-Kriisa som gärna skulle se att sprängmassor från Norviks hamnbygget används för att skapa piren.
– Oavsett pir eller inte så skulle mycket vara vunnet på att man har samma ägare till Nynäshamns gästhamn och gästhamnen här, som erfarenheter, inköp och liknande, säger hon och fortsätter:
– Vi skulle kunna stå till förfogande, det är inte det det handlar om. Men att driva gästhamnen framåt känner vi att vi inte orkar med längre.
Kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S) säger inte nej:
– Landsort är en viktig destination, och det är viktigt att också gästhamnen finns, så där behöver vi hitta en långsiktigt hållbar lösning, säger hon. Frågan bereds nu av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.