
Mitt i den spännande miljön på Högmarsö varv driver konstnärerna Lina Burman och Berth Johansson galleri, ateljé och smedja.
– Det är en mycket spännande resa. Vi får se var den slutar, säger Berth Johansson.
Konstnärsparet Lina Burman och Berth Johansson har sin bas ombord på fartyget Klara af Stockholm som ligger förtöjd på Högmarsö varv. Den före detta landstigningsbåten, som deltog i landstigningen i Normadie under andra världskriget, tjänar idag som utställningslokal och bobåt för dem. Intill Klara ligger pråmen Gaia som Berth Johansson byggt om till ateljé och i nära anslutning till båtarna finns hans smedja inhyst i en av varvets gamla lokaler.
– Det har varit väldigt mycket jobb de senaste åren med båtprojekten, säger Berth Johansson.
Han arbetar främst som smideskonstnär men hans fantasi, tekniska kunnande och kreativitet för honom ofta in i projekt som är vidare än så. Berth Johansson har bland annat renoverat fyrtorn, fartyg, orglar och broar. Han har gjort smidesarbeten till ostindiefararen Götheborg och utsmyckningar till flera privata och offentliga miljöer.
– Jag har nyligen lämnat offert på ett åtta meter högt rostfritt träd vars löv är solpaneler, säger Berth Johansson.
Trädet ska stå utanför ett hotell och solpanelerna kommer att försörja byggnaden med el. Berth Johanssons rostfria träd finns i många varianter och på flera platser. Ett av dem står i varvets hamn intill Klara och Gaia. En annan variant, som ännu bara finns som modell, är tänkt att stå framför entrén till en annan byggnad. Det trädets löv ska fungera som regnskydd där regnvattnet leds bort från det ena lövet till det andra.
– Jag ser mängder av olika möjligheter och kombinerar ihop dem. Det är som en rullande snöboll som byggs på hela tiden, säger Berth Johansson.
Vid sidan av ombyggnadsprojekten på Klara och Gaia samt sina beställningsarbeten bedriver Berth Johansson smidesutbildning i smedjan. Det är en ettårig förberedande yrkesutbildning med plats för sex elever.
– Smedjan är utbildningens hjärta, fortsätter han.
Förutom själva härden, där det finns plats för åtta smeder att arbeta samtidigt, finns en luftsmideshammare från 1920 och en uppsjö av hammare, gradsaxar, valsar och andra smidesverktyg.
Även Anna Burman arbetar med smide och hon tillverkar också järn- och silversmycken. Anna Burman är även bildkonstnär och skapar många av sina verk i äggoljetempera.
Ombord på Klara pågår en utställning med verk av de båda konstnärerna som är väl värd ett besök.
– Det är en mycket spännande resa som jag håller på med. Vi får se var den slutar, säger Berth Johansson.