Utställningen ”Havet som omger oss” pågick i Stockholms skärgård under förra sommaren. Projektet har nu sammanställts i bokform.
I förra veckan samlades ett antal konstnärer, intresserade och arrangörer i Bygdegårdarnas riksförbunds lokaler i Stockholm för att samtala om det som kanske är skärgårdens geografiskt största konstutställning någonsin, konstprojektet ”Havet som omger oss”. Utställningen pågick förra sommaren och utfördes på nio platser i skärgården från Singö i norr till Oaxen i söder. Stockholms läns bygdegårdsdistrikt, som var huvudansvarig för utställningen, presenterade en bok som beskriver projektet och konstverken.
– Utställningen blev bättre än vi tänkt. Den skapade överraskande många möten och upplevelser som jag inte tror våra föreningar hade väntat sig, säger Monica Eriksson, sekreterare i Stockholms läns bygdegårdsdistrikt.
Hela idén till projektet uppstod vid Björkö konstnod i Norrtälje. Tanken var att utforska skärgården som ett utställningsrum och använda konsten för att öka besökarnas kunskap om havets påverkan på människor och människors påverkan på havet. Att Bygdegårdarnas riksförbund gick in i projektet är inte så konstigt, säger Monica Eriksson.
– Bygdegårdsrörelsen har faktiskt jobbat med konst och konstverksamhet ända från starten 1944. Man köper in konst för att deponera ut i bygdegårdarna. Man jobbar för att få ut kultur på landsbygden, men det här var ett väldigt speciellt konstprojekt. Skapandeprocessen var jättesvår att förklara för folk, men det blev väldigt lyckat.
De stora geografiska avstånden mellan konstverken innebar utmaningar för den som ville se hela utställningen.
– Det fanns faktiskt en liten tanke att man skulle kunna uppleva hela utställningen. Vi hade tänkt vi skulle åka båt till de olika ställena men fick inte ihop det. Sedan uppmanade vi folk att åka Nord-Sydlinjen, men det var för långt till bygdegårdarna och platserna när man väl kom till en ö, säger Monica Eriksson.
Konstnärerna uppvisade stor variation och kreativitet i sina olika verk. En del verk var framförda som performance. Ett projekt handlade om landhöjningen vid Djurö och hur människor tänker sig att den kommande landytan ska användas. En annan konstnär jobbade med siluetter av djur och natur på Ornö. Boken om Havet som omger oss finns i begränsad upplaga men kommer att läggas ut i digitalt form på bygdegardarna.se.