
Länsstyrelsens provfisken i skärgården visar närmast på en kollaps av gäddbestånden i år.
– Det är fruktansvärt dystert och deprimerande, säger Henrik C Andersson, länsfiskekonsulent.
Länsstyrelsen i Stockholm genomför just nu provfiske efter gädda i Stockholms skärgård, något man gjort i ett antal år. Genom att först fiska i en vik där fiskeförbud råder och därefter i en liknande vik utan förbud kan man jämföra effekten av att freda vikar från fiske. Hittills visar årets provfisken att bestånden på gädda minskat kraftigt. Förra året fångade man exempelvis 137 gäddor i den fredade Byviken mellan Ålö och Utö, i år fångades 36. I Jungfruskär minskade siffran från 32 till 8.
– Det är fruktansvärt dystert och deprimerande. Jag har pratat med folk och sett mycket själv så jag var väl inte direkt förvånad, men när man gör det så här strukturerat blir det uppenbart hur illa det är, säger Henrik C Andersson, länsfiskekonsulent vid länsstyrelsen i Stockholm.
Henrik C Andersson framhåller främst två viktiga orsaker till nedgången: ett allt större antal gråsälar och det storskaliga industrifisket.
– Gråsäl har en kraftig påverkan på vuxen fisk, samtidigt som romen från mindre fiskar äts av storspigg. Att det blivit så mycket spigg talar för en obalans i utsjön. Vi vet att det pelagiska fisket på strömming ökat avsevärt och att kvoterna är högt satta. Eftersom strömming äter en hel del fisk skapar det en ekologisk obalans.
En effekt av utvecklingen är att alger breder ut sig.
– Det är resultatet av en storskalig ekologisk förändring. Övergödningen har ingenting med detta problem att göra. Stockholms skärgårds vatten är renare än på väldigt många år.
Enligt Henrik C Andersson ser man nu sälar inne i vikar som tidigare varit skonade från säl. Man hittar också återkommande rester av fisk som gråsäl ätit.
– Vi ser säl i varenda vik. Hittar man en säläten fisk är den ganska nyligen tagen. Bara det faktum att man hittar rester betyder därför att det sker väldigt frekvent. Samtidigt ser vi hur storspiggen fullständigt exploderar. Det är en ekologisk katastrof. Industrifisket i utsjön måste kraftigt begränsas samtidigt som vi måste ta ansvar för förvaltningen av gråsäl, den kan inte vara överallt, säger Henrik C Andersson.