
Med aluminiumbehandling har Björnöfjärden nu fått lika klart vatten som på 1950-talet.
– Vi tror inte att man kan aluminiumbehandla hela Östersjön, men däremot ser vi att det verkar fungera bra i vikar, säger Linda Kumblad, docent och projektledare på Baltic sea 2020.
Stiftelsen Baltic sea 2020 grundades 2005 och jobbar för att förbättra miljön i Östersjön. Nu har resultaten kommit från deras projekt i Björnöfjärden. Viken har gått från att vara kraftigt övergödd till att ha god vattenkvalitet med klarare vatten. Dessutom har djur och växter börjat återhämta sig.
För att nå dessa resultat har man tillsatt aluminium i vikens sediment under somrarna 2012 och 2013.
– Den här viken var väldigt övergödd då den fått ta emot näringsämnen från området runt omkring som lagrats i bottensedimentet. Fosfor läckte från bottnarna vilket gynnade algblomningar, som när de dör ger syrebrist vilket leder till försvagad kapacitet att binda fosfor. Till följd av aluminiumbehandlingen kan bottnarna på nytt binda fosfor, och fosforhalten i vikens vatten har halverats, säger Linda Kumblad.
För att behålla vikens nya goda vattenkvalitet måste näringstillförseln från land också minskas. Därför har projektet även genomfört, bland annat, olika jordbruksåtgärder och verkat för förbättrade enskilda avlopp.
Metoden att aluminiumbehandla döda bottnar har använts i 40 år för att restaurera sjöar runt om i världen. Men detta är första gången metoden prövas i havsmiljö.
Målet är nu att ta fram en vitbok som beskriver projektets erfarenheter och slutsatser om hur övergödda skärgårdsområden kan restaureras och vad det kostar.
– Vi utvärderar nu projektet för att sedan kunna sprida kunskapen vidare till bland annat politiker, myndigheter och kommuner längs kusten, säger Linda Kumblad.
Vad har projektet kostat?
– Flera tiotals miljoner, men det inkluderar stora kostnader som andra inte kommer att ha som utvecklings- och utvärderingskostnader, säger Linda Kumblad.