
Från båten, genom tung trafik och in i bussen.
Trafiksituationen för skolbarn som ska från Åsättra brygga till Ljusterö skola är ohållbar.
Nu kräver föräldern Anna Engström åtgärder av Österåkers kommun.
Eftersom Ingmarsö skola är tillfälligt stängd sedan i höstas får skolbarnen från de omkringliggande öarna åka båt till Ljusterö skola. Totalt är det nio barn som åker till skolan med båt. Barnen får då kliva av båten vid Åsättra brygga och sedan ta sig över kajen till en buss som står och väntar ett femtiotal meter bort.
– Även om det inte är långt ska barnen korsa vägen som lastbilar och gaffeltruckar kör på. De ska ta sig över ett område där det heller inte förväntas att barn springer runt. Jag vill inte att min snart sjuåriga son ska behöva gå där ensam, säger Anna Engström.
Att det ibland kan uppstå trafikfarliga situationer i Åsättra bekräftas också av företagaren Kenneth Lindberg som driver Ingmarsö sjöentreprenad. Flera gånger i veckan hämtar han gods vid Åsättra brygga.
– Man får vara observant när man ser att det kommer in en båt. Passagerarna korsar ju kajen och plötsligt kan de stå bakom en när man håller på att arbeta, säger han.
Kenneth Lindberg säger att han inte upplever situationen som ett stort problem idag men att det vore bra med en trafiksäkrare lösning.
– Passagerartrafiken och godstrafiken måste särskiljas, säger han.
Anna Engström har vid flera tillfällen varit i kontakt med kommunen, men där upplever hon att hon inte får något gehör.
– Barnen som bor på Lagnö får skolskjuts till skolan och det tycker jag att även skolbarnen som åker från Åsättra borde erbjudas, säger hon.
Men någon skolskjuts lär det inte bli tal om i nuläget. På Österåker kommun säger man att man ska titta på om det går att flytta busshållplatsen vid Åsättra brygga. Men då busskuren inte står på kommunal mark kan det ta tid. Under tiden kommer kommunen att måla upp en gångzon från kajen upp till busstationen. Zonen kommer även att markeras med lampor som blinkar när det är mörkt ute.
– Den här gångvägen kommer att vara målad tvärs över hela hamnplanen och det hjälper ingen. Trafiken kommer fortfarande att vara där. Kommunen förstår inte att det här är en farlig plats som barn inte ska vistas på, säger Anna Engström.
Fletcher: ”Ingen lätt sak att lösa”
De planerade åtgärderna vid Åsättra brygga ska inte bara vara till för skolbarnen.
Samtidigt ogillas de föreslagna åtgärderna av flera.
Så fort snön har försvunnit ska kommunen sätta igång med åtgärderna i Åsättra brygga. Men det är inte bara Anna Engström som anser att insatserna är otillräckliga eller direkt verkningslösa. Även Ylwa Pousette, biträdande rektor på Ljusterö skola, är kritisk till lösningen.
– Det blir en slags falsk trygghet. Även om man målar upp ett gångstråk måste fortfarande bilarna som åker ned vid kajen köra över stråket för att komma runt, säger hon.
Skulle personal från skolan kunna möta upp eleverna vid bryggan?
– Nej det är ingen lösning. De resurser vi har vill vi använda till att säkerställa att vi har en så hög pedagogisk verksamhet som möjligt i skolan, säger Ylwa Pousette och tillägger:
– Självklart vill vi att våra elever har en trygg och säker väg till och från skolan, men det är i slutänden inte under skolans ansvar.
Kommunalrådet Michaela Fletcher (M) säger att hon förstår oron som förälder. Inte heller hon tror att lösningen att måla en gångzon är en långsiktig lösning för trafiksituationen i Åsättra.
– Men man får hoppas att folk ändå respekterar den, men det vet man ju inte. Det här är ingen lätt sak att lösa, säger hon.
Skolbarnen som bor på Lagnö får idag skolskjuts till Ljusterö skola som är bekostad av kommunen. Om det är en möjlig lösning för barnen som åker från Åsättra brygga kan inte Michaela Fletcher ge något svar. Istället hänvisar hon till sina tjänstemän som arbetar med frågan.
Anna Anderman, väg- och trafikchef på Österåkers kommun, säger å sin sida att man från kommunens håll vill se till alla medborgares bästa och inte bara skolbarnens när det gäller trafiksituationen vid bryggan. Därför är inte skolskjuts aktuellt just nu.
– Vi har inte uteslutit att andra åtgärder måste till. Men det här är ett första steg. Eftersom det här är ett problem som berör alla som ska till och från båten har vi försökt att se en lösning som ska fungera för alla, säger hon.