
Stig Lindberg, som var en av 1950-talets mest hyllade formgivare av servisporslin, hade ett livslångt arbetsäktenskap med Gustavsbergs Porslinsfabrik. Under alla år skapade han unikt konstgods, fajans, textil, grafisk form, industriformgivning, emaljkonst, offentlig konst och bildkonst som fortfarande återfinns i många svenska hem.
Vid infarten till Gustavsbergs hamn på Värmdö ligger Gustavsbergs Porslinmuseum och där pågår just nu utställningen Stig Lindberg 100.
Utställningen hedrar företagets okrönte kung som i år skulle fyllt 100 år. Han som efter två sommarmånaders praktik fick anställning av Wilhelm Kåge då konstnärlig ledare för fabriken. Kåge såg tidigt Stig Lindbergs talang och de båda hade under flera år ett givande samarbete.
Direkt innanför dörrarna till museet finns exempel på Stig Lindberg produkter. Där sker försäljning
av några utvalda motiv på brickor, servetter, keramik, vykort, affischer, tapetprover med mera. Till vänster finns själva utställningen och lokalen har trots sin knappa storlek på 100 – 120 kvadratmeter en välarrangerad ordning med noggrant utvalda objekt. De visar tydligt konstnärens mångskiftande produktion i olika material.
Inspirerade av Italien
Kjell Lööw medproducent och tidigare museichef berättar.
– Stig var en arbetsnarkoman och maniskt verksam, han var nyfiken och ville testa alla gränser. Min första relation till honom var Sparskotten, sparbössan jag fick av mina föräldrar på min 10-årsdag.
Emaljkonsten representeras av en knallröd sol med guldstrålar, fajansens romantiskt dekorativa vaser och skålar känns inspirerade av både Italien och ett mer grafiskt anslag. Det grafiska uttrycket får en särskild genomslagskraft i några av Lennart Hellsings barnböcker som Stig Lindberg illustrerade. Böckerna Krakel Spektakel köper en klubba och Nyfiken i en strut har blivit klassiker mycket tack vare Lindbergs illustrationer.
Det viktiga konstgodset var Gustavsbergs reklampelare och Stig Lindberg dess frontfigur. Lindberg hade en kärlek till leran och figurer i chamottemassa, en bränd och krossad lera. De snirkliga och fantasifulla lerfigurer som visas på utställningen ger en direkt association till sagornas värld.
Arbetade även inom industrin
Stig Lindberg anlitades också av industrin där en av hans uppdragsgivare var Kooperativa förbundet. De tillverkade bland annat glödlampor och tv-apparater under varumärket LUMA. Tv-apparaten Lumavision formgavs av Lindberg och hade en svängbar skärm.
– En del av det som visas kom aldrig i produktion. Sanitetsporslinet blev aldrig någon framgång, antagligen var det för enkelt och sterilt menar Kjell Lööw. Inte heller blev glödlamporna från LUMA och en del av de plastprodukterna han formgav någon succé.
Längre in finns en hörna som beskriver och visar stilikonen Lindberg. Hans familj figurerade under 1950 – 60-talen i inredningsreportage i flera av dåtidens tidningar som Femina, Hemmets veckotidning och Damernas Värld. Det fanns uppenbarligen många intresserade läsare som ville se hur elegans och det omvittnade konstnärliga uttrycket tillsammans skapade makarna Lindbergs hem.
– Det har varit en upplevelse att genom sonen Lars Dueholm-Lindbergs medverkan visa fler sidor av konstnären Stig Lindberg. Särskilt värdefullt för museet är att vi fått tillgång till familjens arkiv. Min favorit är blyertsteckningen av en naken Ingrid Thulin – kvinnan han levde med de sista åren av sitt liv.
Raka ränder ett signum
Mest känd är ändå Lindberg för alla serviser han formgav under sina verksamma år på Gustavsberg. En av de mest kända och omtyckta är Spisa Ribb. Med sina raka linjer ger den ett sobert och samtidigt enkelt uttryck. Servisen lanserades till Helsingborgsutställningen, H55, tillsammans med det flamsäkra godset Terma.
En annan välkänd servis är Berså, mönstret ritades av Stig Lindbergs assistent Krister Karlmark, och färgsattes sedan av Lindberg. Ett mönster som nu för första gången finns att köpa som tapet hos Borås Tapeter.
– Utställningen har hittills varit en succé med cirka 20 800 besökare. Den har haft många besökare i åldern över 60 men påfallande många yngre har också hittat hit, säger Kjell Lööw.
Stig Lindberg Umeåsonen blev en av dem som inredde det svenska folkhemmet. Samtidigt bringade han experimentlusta till porslinsindustrin. Hans skapande var outsinligt med en imponerande konstnärlig mix.
Fakta/Stig Lindberg 100
- Utställningen pågår till den 11 september 2016 och är ett samarbete mellan Gustavsbergs Porslinsmuseum och sonen Lars Dueholm-Lindberg.
- Öppettider: 28 maj – 31 aug: ti – fre 10-17, lö – mån 11-16. 1 sept – 27 maj: ti – sö 11-16, måndagar stängt.
- Adress: Gustavsbergs Porslinsmuseum Odelbergs väg 5 B.
Text: Annsofi Nyström