Kustbevakningen slog till mot jaktföretaget Roslagens Jakt & Vilt i måndags kväll. Två personer som befann sig på jaktturen är misstänkta för jaktbrott och skyttens gevär är taget i beslag.
Tillslaget skedde i Röders skärgård efter att jaktsällskapet varit i ett naturskyddsområde i närheten av Brynhällarna. Fem personer befann sig i båten med tre vapen och minst två skjutna sälar. Om det är organisatören Klas Henriksson eller endast några av hans kunder som är misstänkta för jaktbrottet vill inte Kustbevakningen kommentera.
En grupp jägare med skjutna sälar från ett tidigare tillfälle. Klas Henriksson säger att han ”i princip ger sälgaranti” till sina jaktgäster. Foto: Roslagens Jakt & Vilt
– Om brottet är grovt eller av normalgraden återstår att se, det får utredningen utvisa, säger Mattias Lindholm, kommunikatör på Kustbevakningen som fortsätter:
– Men det finns misstanke om att det skett i ett naturskyddsområde och det blir mer allvarligt då.
Sedan tillslaget har ärendet uppgraderats till misstanke om grovt jaktbrott.
Efter förhör släpptes samtliga, efter beslut av åklagare.
Kustbevakningen har spanat på Klas Henriksson och hans företag Roslagens Jakt & Vilt ”en period”. Måndagens insats var ett samarbete mellan polisen, Kustbevakningen och Åklagarmyndigheten.
Bland lokala jägare har det länge funnits misstankar om att Roslagens Jakt & Vilt satt tjuvjakt på andras mark i system. Därför polisanmälde en anonym person Klas Henriksson för jaktbrott i slutet av förra året.
Lars Staf, kriminalinspektör vid polisen i Norrtälje, har hållit inledande förhör i ärendet. Enligt Kustbevakningen avlossades skott i måndags från land ut mot vattnet. Det innebär att det är polisen som fortsatt ska hålla i förundersökningen. Om skott hade avlossats på vattnet hade utredningen hamnat hos Kustbevakningen.
Tidningen Skärgården har sökt Roslagens Jakt & Vilts vd Klas Henriksson för en kommentar. Via mejl hälsar han att han Roslagens Jakt & Vilt inte har med detta att göra.
– Jag har aldrig jagat olovligt i hela mitt liv och kommer aldrig att göra det, sade Klas Henriksson till Skärgården i oktober förra året.
I den här filmen berättar Klas Henriksson själv om hur säljakten går till:
Känsliga tittare varnas: Filmen innehåller mycket starka bilder
Jägarna hämtas upp av Klas Henriksson i Furusund. Foto: Privat
Jägarna anländer till Fredlarna på måndagen där Roslagens Jakt & Vilt har tillgång till en bod. Foto: Lasse Söderman
En rib-båt och ett målat fartyg tar upp jakten på jägarna som styr mot Svenska Högarnas nationalpark. Foto: Lasse Söderman
Omfattande organiserad tjuvjakt
Den misstänkta olagliga säljakten bedrivs enligt Skärgårdens egna efterforskningar och flera källor i organiserad form och säljs av företaget Roslagens Jakt & Vilt. De tillhandahålls och administreras personligen av företagets vd Klas Henriksson.
Under Klas Henrikssons ledning får jägarna lära sig att flå sälarna. Bilden tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Roslagens Jakt & Vilt
De nerblodade berghällarna, mitt i byn på Ut-Fredel vittnar om att Roslagens Jakt & Vilt varit på besök. Foto: Lasse Söderman
Klas Henriksson är delägare i flera fastigheter i norra skärgården. I samtliga fall äger han små delar i samägda marker. Undantaget är en fastighet på Kudoxa, där han äger en liten tomt, men saknar jakträtt i övrigt på ön.
Dessa skärgårdar är samfällda fastigheter vilket innebär att jakt endast får bedrivas för eget husbehov. Det är inte tillåtet att ta med gästjägare och än mindre betalande gäster utan att övriga markägare eller samfällighetsföreningar gett sitt godkännande till det, enligt Jaktlagen §13.
– En delägare för en samfällighet kan endast jaga för sitt eget behov, om inget annat har kommit överens med övriga delägare. För att upplåta eller överlåta jakt vidare till någon annan behöver alltså delägarna kommit överens om det, säger Maria Johansson, biträdande förbundsjurist på Svenska Jägareförbundet.
Jakten på säl bedrivs framförallt i Skarvs, Fredlarnas och Röders skärgårdar men vittnen uppger att den även har förekommit vid Kakelungsskären och i Norrpada skärgård.
På samtliga samägda marker saknas godkännande för sådan jakt, vilket kan innebära att alla sålda säljakter är organiserad tjuvjakt, vilket räknas som grovt jaktbrott. Straffet för jaktbrott är böter eller, i grova fall, fängelse i upp till fyra år. Brottet leder i regel till att gärningsmannens vapenlicenser återkallas.
Två andra frågor som förundersökningen ska ta reda på är om Klas Henriksson har nautisk kompetens och utrustning för att få uppehålla sig i fartområde D med passagerare, samt om han följer de regler som gäller vid professionell dykning då han dyker efter fällda djur.
– Utredningen får visa om det finns skäl att misstänka brott i de fallen, säger Mattias Lindholm, kommunikatör på Kustbevakningen.
De senaste åren har Roslagens Jakt & Vilt lagt ut en rad jaktbilder på Facebook och Instagram från ytterskärgården, där företaget har organiserat jakt under åtminstone åren 2018, 2019 och 2020. De sker framförallt under april, maj, juni, augusti och september månad.
Lyxig jakt som ger stora pengar
Roslagens Jakt & Vilt kan tjäna nästan 100 000 kronor på varje säljakt företaget arrangerar. Upp till tre sådana jakter kan genomföras varje vecka. Bolagets vd Klas Henriksson garanterar byte och bjuder jägarna på lyxmiddagar.
Många gästjägare har njutit lyxmiddagar och badat bastu på ”killkvällarna” som Roslagens Jakt & Vilt arrangerar vid sin bas på Kudoxa. Foto: Lasse Söderman
Det var fullbokat hos Roslagens Jakt & Vilt innan midsommar, visar en förfrågan som tidningen Skärgården nyligen gjorde. Vi erbjöds att delta i ett dygns jakt med Roslagens Jakt & Vilt för 5 000 kronor. Middag med fri bar kostar ytterligare 1 500 kronor. För varje skjuten säl betalarjägarna ytterligare 5 000. Oftast brukar jägarna skjuta en var, men vill man skjuta fler ”går det att lösa”, enligt erbjudandet från Klas Henriksson.
För att en resa ska bli av krävs minst tre deltagare men det kan vara upp till sex personer. Ett jaktlag på sex personer, som betalar för alla delar, ger alltså cirka 93 000 kronor i intäkter till Roslagens Jakt & Vilt. Skärgårdens efterforskningar visar att Klas Henriksson oftast kör två sådana turer i veckan och ibland tre.
Jägarna åker ut till Kudoxa eller Fredlarna – där Roslagens Jakt & Vilt har tillgång till en stuga – vid lunchtid. Där får jaktgästerna installera sig och äta lunch. Om vädret är bra jagar man samma dag.
När alla fått chans att skjuta en säl åker sällskapet tillbaka till basen, där en meriterad kock väntar och överraskar sällskapet med en ”lyxmiddag”. Efter middagen blir det ”grabbkväll” med bastu, enligt Klas Henriksson.
Dagen efter tar sällskapet hand om sälarna. Om inte alla fått skjuta dag 1 finns det en möjlighet att göra det dag 2. När sälslakten är klar körs deltagarna iland av Klas Henriksson.
Jägarna får ingenting av djuret. Det är oklart vad som händer med kött och skinn.
När vi frågade Klas Henriksson var jakten ska ske ville han inte berätta det utan svarade bara ”Vi utgår från stugan”.
Henriksson säger att han ”i princip ger sälgaranti.” samt att de flesta sälar skjuts på mellan tio och 50 meter.