Handläggningstiden för överprövade strandskyddsdispenser hos länsstyrelsen är just nu ett år lång. Även om brist på handläggare anges som skäl visar statistik att antalet överprövade ärenden ökat.
Den som fått sin strandskyddsdispens överprövad av länsstyrelsen får vänta. Just nu är handläggningstiden nämligen upp emot ett år.
– Just nu hanterar vi ärenden som inkom våren 2014. Det beror på en olycklig kombination av att en stor mängd ärenden inkommit vilket har sammanfallit med resursbrist, säger planchef Tatjana Joksimovic` och fortsätter:
– Vi jobbar så gott vi kan med resursförstärkning för att få fler handläggare och kortare handläggningstid, men det är ingen ”quick fix”.
Det handlar inte om att länsstyrelsen haft stor personalomsättning menar hon. Någon särskild insats för just strandskyddsärenden har inte gjorts, däremot har planenheten fått förstärkning för att ordna fler tjänster.
År 2009 justerades strandskyddslagen varvid kommunerna fick besluta om dispens från strandskyddet, i stället för som tidigare länsstyrelserna. Men samtidigt fick länsstyrelserna skyldighet att granska kommunernas tillämpningar. Det innebär att länsstyrelserna efter beslut hos kommunerna har tre veckor på sig att besluta om ett ärende kräver överprövning eller inte.
– Vi är skyldiga att ta in och granska ett ärende vid misstanke om det tagits ett icke korrekt beslut. För att ge dispens måste det finnas särskilda skäl och det ska inte strida mot strandskyddets syften, säger handläggare Ewa Andrén Holst vid länsstyrelsen.
En titt på statistiken visar att det kan finnas fler anledningar till dröjsmålet. Förra året överprövades något fler ärenden av länsstyrelserna än tidigare, en ökning från 11 till 14 procent jämfört med året innan. Av de överprövade ärendena upphävdes 5 procent av dispenserna, vilket är något mindre än 2013, då 6 procent upphävdes. Men att länsstyrelsen skulle ha blivit mer nitiska avfärdas av Tatjana Joksimovic`:
– Nej, vi jobbar med samma lagstiftning och samma rutiner, men det är ett stort planerings- och byggtryck för närvarande.
Enligt Naturvårdsverket, som har regeringens uppdrag att ta fram statistiken, visar länsstyrelsens siffror även att den planerade tillsynen har stora brister. Naturvårdsverkets handläggare Yvonne Lundell säger:
– En ny fråga som regeringen vill ha svar på i statistiken i år är antal tillsynsbeslut, som visat sig vara väldigt få. Det kan betyda att man inte är ute på planerad tillsyn lika mycket som man borde vara, säger hon.
En planerad tillsyn är, till skillnad från exempelvis tillsyn efter tips, när handläggarna gör besök i utvalda områden för att titta på om det finns svartbyggda bryggor, altaner, sjöbodar och liknande.
– Man kan välja vilka områden man besöker och vad man letar efter. För rättssäkerhetens skull kan det vara bra att göra planerade tillsyner. Då blir det rättssäkert och alla behandlas lika, fortsätter Yvonne Lundell.
Fakta/KOMMUNALA STRANDSKYDDSDISPENSER HOS LÄNSSTYRELSERNA
2011: 456 överprövade ärenden (12 procent), varav cirka 4,5 procent upphävdes
2012: 532 överprövade ärenden (13 procent), varav knappt 8 procent upphävdes
2013: 438 överprövade ärenden (11 procent), varav 6 procent upphävdes
2014: 595 överprövade ärenden (14 procent), varav 5 procent upphävdes