I december 2017 inkom en ansökan om oljering av skarvägg till länsstyrelsen men först den 2 maj i år behandlade myndigheten ärendet. Nu är det försent att tillämpa jaktmetoden då fågelns häckning har gått för långt.
– De skjuter upp beslutet så att det inte går att förverkliga, säger Clas Boström, markägare i Östanå.
Utanför Östanå finns landets största koloni med mellanskarv. På fyra små öar häckar där cirka 9 000 individer vilket får stora konsekvenser för floran, fisktillgången och de boende i området. För att begränsa skadorna har markägarna ansökt om att få bedriva skyddsjakt, dels med vapen, dels genom oljering av fåglarnas ägg. Länsstyrelsen har beviljat skyddsjakt med vapen och högst 150 mellanskarvar får fällas. Metoden är dock ineffektiv och används endast för att försöka skrämma fågeln från att etablera sig på ytterligare öar i området.
För andra året i rad har det tagit länsstyrelsen så lång tid att handlägga markägarnas ansökan om att få oljera skarvägg att det blivit praktiskt omöjligt att göra det.
– Vi vet exakt när äggläggningen startade. Det var den 18 april och det har vi meddelat länsstyrelsen, säger Clas Boström som fortsätter:
– Oljerar man försent har det ingen effekt.
I sitt beslut lämnar länsstyrelsen avslag för oljeringen då man anser att det finns indikationer på att skarvarna kan flytta om de störs.
– Vi bedömer att metoden flyttar runt problemet. Flyttar skarvarna ännu närmare bebyggelse på fastlandet skapas mer problem, säger Henrik C Andersson, fiskekonsulent på länsstyrelsen, som fortsätter:
– Sen är det så att jag inte delar den bedömningen. Jag tycker att den data vi har från de år då vi hade beslut om äggprickning visar att både antalet skarvar och kolonier minskar. Jag anser att resultaten talar för att äggprickning och oljering fungerar.
Markägarna i Östanå har skrivit till landshövding Sven-Erik Österberg och klagat över hur myndigheten handlagt ärendet. I skrivelsen framför de också att de anser att vissa tjänstemän på myndigheten agerar ensidigt till förmån för ornitologiska intressen och till nackdel för markägare, b3enden och fisket. Markägarna har även överklagat beslutet och överväger att JO-anmäla länsstyrelsen för hur ärendet handlagts.
Avslagsbeslutet diskuterades på viltförvaltningsdelegationens möte förra torsdagen. En av de närvarande var ledamoten Ingmar Wallén (M).
– Vi har kämpat länge för att länsstyrelsen ska ta fram en förvaltningsplan för mellanskarv men de säger att de inte hinner. Jag tror att det beror på att ornitologerna inte vill att den ska tas fram, säger han.
Även Ingmar Wallén är kritisk till att länsstyrelsen tagit så lång tid på sig att handlägga ärendet.
– Att det sker för andra året i rad är anmärkningsvärt. Man måste fråga sig om det finns någon som är jävig och vill fördröja beslutet och om det i så fall är lämplig myndighetsutövning.