
Ägarna till den omstridda, tidigare försvarsägda fastigheten Oxudden på Sandhamn, dömdes till flera miljoner i vite om inte de renoverade och ombyggda, före detta barackerna revs. Men nu upphäver länsstyrelsen Värmdö kommuns beslut.
Striden om den före detta militärfastigheten på Oxudden fortsätter i och med att länsstyrelsen nu upphäver jättevitet som Värmdö kommun beslutade om för drygt ett år sedan.
Det hela startade i januari 2012 när bygg- och miljönämnden i Värmdö beslutade om ett miljonvite för fastighetsägaren till omstridda Oxudden, om inte ombyggnationerna på de tidigare försvarsägda barackerna stoppades omedelbart. Anledningen var att fastighetsägaren inte hade vare sig bygglov för ändrad användning av byggnaderna eller strandskyddsdispens. Kommunen menade att när det nu blir tal om civil användning så hindras allmänheten från området.
Men bolaget som äger fastigheten överklagade och menade att ombyggnaden, fler dörrar och större fönster, inte krävde vare sig bygglov eller strandskyddsdispens. Dessutom, menade bolaget, har kommunen länge vetat om att militären använt husen till uthyrning av fritidsbostäder, samma sak som den nuvarande ägaren säger sig vilja ägna sig åt. Därmed skulle det alltså redan ha uppstått en hemfridszon runt husen, och användningen vara densamma som förut. Det höll länsstyrelsen med om och upphävde vitet senare samma år.
I februari 2013 beslutade dock Värmdö om ett nytt jättevite, att vid en miljon kronor per byggnad riva och bortforsla de två befintliga barackerna senast sex månader senare.
Kommunen tog upp en rad argument för att fastigheten inte varit fritidshus tidigare, och menar att det därmed handlar om en ändrad användning för den nya fastighetsägaren. Under de senaste 20 åren har det, under kortare perioder, bott människor med koppling till försvaret på fastigheten vid cirka tre tillfällen. Däremellan har barackerna stått orörda. Standarden har varit enkel och någon uthyrning till privatpersoner har inte förekommit. Kommunen uttalade dessutom, i samband med försäljningen från Fortifikationsverket, att en ny fastighetsägare inte kunde räkna med bygglov.
Man pekade även på en rad domar i Miljööverdomstolen och Högsta förvaltningsdomstolen som styrker vikter av att strandskyddsdispens inte ska ges vid nyetableringar eller vid ändrade användningar av en befintlig byggnad. ”Att resonera på det sätt som länsstyrelsen gör i sitt beslut angående att byggnaderna sedan 1970-talet varit föremål för uthyrningsverksamhet för privat bruk skulle i praktiken kunna innebära att var och varannan sjöbod, båthus och komplementbyggnad i Värmdö utgör sommarstugor/bostadshus då dessa sannolikt varit uthyrda tre gånger under de senaste 20 åren” påpekade kommunen.
Men fastighetsbolaget överklagade vitet och nyligen kom det senaste beslutet i ärendet från länsstyrelsen som upphäver även detta vitesbeslut. Länsstyrelsen anser nämligen inte att ändringen i verksamheten på fastigheten ändrats ”så väsentligt” att det skulle kräva bygglov eller dispens från strandskyddet. Länsstyrelsen menar också att kravet på rättelse ska stå i proportion till överträdelserna i lagen, varför föreläggandet om att riva och ta bort byggnaderna är alltför långtgående. Nämnden anses inte haft skäl att utfärda något rivningsföreläggande varför länsstyrelsen upphäver beslutet.
Ärendet kan överklagas till mark- och miljödomstolen.
FAKTA
• I Värmdö kommuns översiktsplan framhålls att Oxudden bör bli naturreservat och att särskild hänsyn krävs för nyckelbiotoper och naturvårdsobjekt, vilket den aktuella sandbarrskogen på platsen utgör exempel på.
• Militära baracker är undantagna från tillstånd- och lovplikt enligt plan- och bygglagen och miljöbalken.
• Enligt miljöbalken får byggnader eller byggnaders användning inom ett strandskyddsområde inte ändras om det hindrar eller avhåller allmänheten att beträda området.