
Stockholms län behöver en gemensam vision för hur replipunkterna ska se ut och fungera. Det anser länsstyrelsen. Därför bjuder landshövding Sven-Erik Österberg och landstinget in myndigheter och politiker för att diskutera saken på ett stormöte i juni.
Tanken är att skapa en gemensam bild kring vad en replipunkt ska erbjuda. Sedan ska en handlingsplan tas fram för varje replipunkt som är förankras hos de myndigheter och aktörer som har intresse av replipunkten och ansvar för att genomföra planen.
– Under Ö för Ö har vi fått många synpunkter från öbor om att replipunkterna inte funkar som de ska. Vid vissa replipunkter går det inte att gå på toaletten, slänga skräp och det finns varken infotavlor, vindskydd eller lampor. Därför vill jag prata med berörda politiker och tjänstemän för att höra hur de uppfattar saken och vad de tänker sig att man kan kräva av en replipunkt. Målet är att skapa en vision för framtiden kring hur en modern replipunkt ska se ut, säger Tomas Norberg utvecklingsledare på länsstyrelsen.
Inbjudna till dialogen är myndigheter, organisationer, politiker, tjänstemän och övriga parter som har intressen i frågan. En av frågorna som ska diskuteras är vem som egentligen har ansvaret för varje enskild replipunkt.
– Det är det som inte riktigt är klarlagt. Någon har hand om bryggan, någon om parkeringsplatser och det gör att ansvaret faller mellan stolarna. Tjänstemän och enskilda personer har jättesvårt att ställa frågor och kräva svar eftersom det är så många inblandade. Nu måste vi lyfta det här tillsammans och ta gemensamma beslut på högre politisk nivå. Replipunkterna är prioriterade i RUFS men jag ser väldigt få insatser, säger Tomas Norberg.