
Sjöfarten måste få mer plats i den nationella planen.
Det anser intresseföreningen Maritimt Forum i sitt remissvar till den nationella planen för transportsystemet 2018-2029.
Intresseföreningen beklagar sig över att sjöfarten får ett så litet fokus i den föreslagna planen. Enligt deras beräkningar är det endast 0,8 procent av den totala budgeten på 622 miljarder kronor som föreslås gå till satsningar på sjöfarten. Den största delen av budgeten är tänkt att gå till järnvägen.
”Även om det är viktigt och angeläget med satsningar på järnvägen behövs trafikslagsövergripande åtgärder, där sjöfarten knyts samman med övriga trafikslag”, skriver föreningen i sitt remissvar.
Sjöfarten står redan idag för en stor andel av landets transporter vilket borde synas mer i den långsiktiga planen, anser intresseföreningen. Enligt en analys som den refererar till transporteras mer än 38 miljoner passagerare och omkring 12 miljoner bilar i skärgårdstrafiken runt om i landet varje år. Därtill sker en majoritet av de utrikes godstransporterna till och från Sverige med sjöfart.
”Med andra ord börjar och slutar en stor del av transportarbetet i Sverige vid en kajkant. Det borde märkas tydligare i den nationella planen”, skriver föreningen.
Därför önskar de att de samhällsekonomiska kalkylerna för de olika föreslagna åtgärderna utvärderas på nytt så att sjöfartens samhällsnytta beräknas mer rättvist.
Föreningen ställer sig dock positiv till de få satsningar på sjöfarten som planen innefattar.
”Det är också positivt att Trafikverket mer än tidigare har beaktat sjövägens potential att avlasta vägnätet för persontransporter, samt att åtgärder föreslås som stödjer koppling till kollektivtrafik till sjöss”.
Bland annat lyfter de fram satsningen på farleden i Hårsfjärden och in till Södertälje som ett positivt exempel.
”Det kommer att underlätta varuförsörjning och för exportindustrin i Mälardalsregionen”, skriver Maritimt Forum i sitt remissvar.