
Teorin att avsaltat vatten skulle kunna medföra hälsorisker har inget allmänt vetenskapligt stöd bland forskarna.
– Det finns ingen anledning att vara rädd för att dricka avsaltat vatten vad vi vet i dagsläget, säger Christer Pettersson på Livsmedelsverket.
Som Skärgården skrev om i april, så pågår just nu en studie på Möja över hälsoffekterna av att dricka det avsaltade vattnet från anläggningen på ön. Studien genomförs av forskaren Ingegerd Rosborg, som tidigare varnat för att det kan finnas hälsorisker med att dricka avsaltat vattnet. Flera forskare som Skärgården talat med delar dock inte hennes slutsatser.
– Det är ingenting som vi har hört att det skulle vara farligt att dricka avsaltat vatten. Det är väldigt vanligt i många andra länder, säger Christer Pettersson, statsinspektör på Livsmedelsverket.
När havsvattnet avsaltas försvinner bland annat mineralerna ur vattnet. En del av dessa tillförs sedan i efterhand med hjälp av kalksten för att höja ph-värdet. Ingegerd Rosborg menar att mineralhalten i det slutliga dricksvattnet blir lågt och kan ha negativa effekter på hälsan. Men Christer Pettersson tonar ner betydelsen av vatten som källa till mineraler.
– Normalt sett räknar vi tillskottet av mineraler från vatten som nästan obefintligt jämfört med övriga livsmedel. Man får i sig de flesta mineraler från andra livsmedel än dricksvatten.
För Christer Pettersson är problemet snarare det omvända. Det primära är istället att få bort ämnen ur vattnet.
– Vi vill ha så lite föroreningar som möjligt, och mineraler räknar vi som föroreningar. Ju mindre och renare desto bättre.
I Världshälsoorganisationen WHO:s riktlinjer finns inga minsta nivåer för ämnen i vatten, däremot finns övre gränsvärden för en rad olika ämnen. Det finns alltså inget krav på att vatten ska innehålla några mineraler alls. Däremot kan vatten med låg mineralhalt göra att ledningar korroderar. Forskningschefen på Sydvatten, Kenneth M Persson, säger att tanken om nyttan med mineraler i vatten är en gammal tradition.
– Det finns en urgammal tradition att mineralinnehållet i vatten har hälsobringande effekt. Man åker till en kurort för att dricka mineralrikt vatten för att det ska ge god hälsa. Ingegerd Rosborg ansluter till den.
Att tillföra ämnen till vattnet för folkhälsans skull har tidigare diskuterat i Sverige. På 70-talet gjordes en utredning för att se om flourid skulle tillsättas, men det förslaget skrinlades.
– Framöver kommer man kanske att ha miniminivåver med mineraler, men jag tror inte det, det är för komplicerat att reglera. Jag tycker inte det finns fog för att vi ska medicinera människor via vatten. Det måste vi hantera via kosten, säger Kenneth M Persson.
Kan du själv tänka dig att ha avsaltat vatten i kranen?
– Ja om det ph-justeras, annars blir det korrosivt. Det är inget problem.