
Planerna på ett räddningsvärn på Rindö ser till slut ut att bli av.
En lämplig lokal har hittats och Storstockholms brandförsvar har börjat samla ihop utrustning som den frivilliga kåren ska kunna använda sig av.
– Jag är optimistisk, säger Anders Joninger, en av initiativtagarna.
Länge såg det ut som att planerna på ett räddningsvärn skulle grusas eftersom en lokal där, bland annat räddningsutrustningen skulle finnas, var svår att hitta. Men nu har Anders Joninger och Bengt Carlqvist tillsammans med Vaxholms stad hittat en lösning.
– Om allt går som det ska flyttar vi in i de tomma lokalerna vid ”Vattentornshöjden” vid Oskar-Fredriksborg. Kommunen ska göra iordning lokalerna åt oss, säger Anders Joninger.
De formella besluten är inte tagna ännu men Anders bekräftar att planerna är långt gångna.
– I mitten av april ska vi ha ett informationsmöte för alla som anmält sitt intresse att ingå i räddningsvärnet. Sedan ska vi få utbildning av Storstockholms brandförsvar, säger han.
Mellan 30 och 40 personer har anmält intresse. För att ett räddningsvärn ska vara möjligt rekommenderas minst 20.
– Men med tanke på att vi är rätt många så hyser jag inga tvivel om att vi inte ska få ihop en tillräckligt stor räddningsvärnsstyrka, säger Anders Joninger.
Peter Arnevall vid Storstockholms brandförsvar är optimistisk till att räddningsvärnet ska bli verklighet.
– Vi har en del arbete kvar att göra. Men vi har ändå kommit så pass långt att vi nu börjat söka efter utrustning och en bil som kan passa, säger han.
Marie Wiklund, kommunchef på Vaxholms stad, säger i en kommentar att kommunen gärna vill bidra till ett räddningsvärn på Rindö.
– Vi håller på just nu för att få ihop de sista trådarna, säger hon.