
Saknar du snabbt bredband? Då är du inte ensam. En kartläggning gjord av länsstyrelsen visar att minst 56 000 människor i länets landsbygd saknar snabbt bredband.
Samtidigt som allt fler stockholmare får tillgång till 4G-uppkoppling så saknar över 56 000 människor på landsbygden i Stockholms län tillgång till bredband med hög hastighet. Framför allt står områden utanför tätorter i bakvattnet av utvecklingen.
Länsstyrelsens kartläggning har bedömt tillgången till IT-infrastruktur utifrån det nationella målet att 90 procent av befolkningen ska ha tillgång till bredband motsvarande 100 megabit per sekund år 2020. Jämfört med hela befolkningen i landet är anslutningsgraden hög, i Stockholms län har 70 procent av befolkningen tillgång till bredband med hög hastighet. Men för att nå det nationella målet, även för dem som bor utanför tätorterna, behövs mer och bättre IT-infrastruktur. Och för att nå dit krävs, inte oväntat, fiber:
- I första hand handlar det om att förbättra tillgången till fiber. Anslutning till optisk fiberkabel är en avgörande förutsättning för att övriga tjänster och anslutningsmetoder ska fungera optimalt nu och i framtiden. Till exempel mobilt bredband, videokommunikation, företagsnätverk och serviceombud, säger projektledaren för kartläggningen, Claes Johansson. Han har identifierat fyra områden där bredbandsanslutningen behöver utvecklas. Det handlar förstås om skärgården, kustlandet och om mellankommunala gränsområden i länets inre norra och södra delar.
- Vi måste se till att landsbygden blir en del av de 90 procenten. Om vi vill säkerställa en levande landsbygd måste vi underlätta för en ökning av dagbefolkningen genom att skapa förutsättningar för människor att kunna driva verksamhet, arbeta på distans, bo kvar hemma med fungerande trygghetslarm med mera. För detta kan tillgång till bra bredband vara avgörande, säger Claes Johansson och menar att det också handlar om att stärka hela länets livskraft och attraktionsförmåga på lång sikt.
Enligt rapporten kan kommunerna ta en större roll vid bredbandsutbyggnaden, med syftet att stimulera en hållbar tillväxt:
- De har en viktig roll som samordnare och som stöd till lokala initiativ. De har också mycket att vinna på att samordna krav och beslut sinsemellan. Kommuner, nätägare och kommunikationsoperatörer behöver gemensamt hitta lösningar som är anpassade för glesare landsbygd, förutsatt att efterfrågan finns. Samtidigt måste byalag och lokala samfälligheter tydligt signalera de behov och intressen de har, säger Claes Johansson. Kartläggningen kommer att fungera som underlag för kommande prioriteringar i länsstyrelsens arbete med att stötta kommunen i den fortsatta bredbandsutbyggnaden.