
Den misstänkt illegala säljakten, som bedrivs av Roslagens Jakt & Vilt, i Stockholms ytterskärgård väcker ilska hos de lokala markägarna. Nu riskerar vd:n Klas Henriksson att polisanmälas av en förening och uteslutas ur en annan.
– Vi kanske gör en polisanmälan efter sommaren. Just nu avvaktar vi polisens utredning, säger Per Mattsson, ordförande i Röders och Skarfs fiskevårdsområdesförening med cirka 250 medlemmar.
Fiskevårdsområdesföreningarnas medlemmar har tillstånd att jaga för sitt eget behov.
Per Mattsson:
– Problemet är ju att han inte följer reglerna och att han inte ens frågar oss. Det är inget fel i att han skjuter säl, men han skjuter med betalande gäster och det får han inte.
Stefan Kvist, ordförande i Fredlarnas Fiskevårdsområdesförening med cirka 480 medlemmar och Fredlarnas Naturskyddsförening, cirka 140 medlemmar, säger att Klas Henriksson visar dåligt omdöme.
– Han informerar oss inte om jakten, han bryter mot våra regler, han slaktar säl vid andra medlemmars bryggor och lämnar sälkadaver att ruttna vid stränderna, säger han.
Från en fiskevårdsområdesförening kan man inte bli utesluten. Naturskyddsföreningen är dock en frivillig förening.
– Blir han dömd för brott åker han ur, i så fall den förste på 70 år, säger Stefan Kvist.
Båda ordförandena är mycket kritiska mot att Klas Henriksson inte varit i kontakt med föreningarna och frågat vilka regler som gäller. Ingen av dem har haft en dialog med Roslagens Jakt & Vilt.
– Vi hade kontakt för två-tre år sedan. Då frågade han om han fick låna vår gemensamhetsbastu, säger Per Mattsson.
Stefan Kvist:
– Han hörde av sig till mig för någon vecka sedan och tyckte att han var oskyldigt anklagad.
Stefan Kvist tillägger:
– Han verkar inte förstå. Han kör ju bara på. Fast Kustbevakningen tog honom var han ute igen bara ett par dagar senare.
Per Mattsson menar att om Roslagens Jakt & Vilt tillåts fortsätta sin polisanmälda säljakt finns risken att andra följer efter för att tjäna pengar.
– Om han är ute igen i kommersiell jakt så kommer vi att ringa myndigheterna, säger Per Mattsson.
När Skärgården i måndags åter sökte Klas Henriksson för en kommentar hälsade han att han är ute och jagar säl och har dålig mottagning.
FAKTA
I ytterskärgården är Klas Henriksson delägare i åtminstone tre samfällda fastigheter. Hur jakt får bedrivas på sådan mark regleras i paragraf 13 i jaktlagen.
– En delägare för en samfällighet kan endast jaga för sitt egna behov, om inget annat har kommit överens om med övriga delägare. För att upplåta eller överlåta jakt vidare till någon annan behöver alltså delägarna kommit överens om det, säger Maria Johansson, biträdande förbundsjurist på Svenska Jägareförbundet.
Den misstänkta olagliga säljakten bedrivs i organiserad form i Stockholms norra skärgård och säljs av Roslagens Jakt & Vilt. Den tillhandahålls och administreras personligen av företagets vd Klas Henriksson. De senaste åren har företaget lagt ut en rad jaktbilder på Facebook och Instagram från ytterskärgården där jakten bedrivits under åren 2016 - 2020. Roslagens Jakt & Vilt kan tjäna nästan 100 000 kronor på varje säljakt som arrangeras. Upp till tre sådana jakter kan genomföras varje vecka.
Åklagare utreder säljakt i naturreservat
Två personer som deltagit i Roslagens Jakt & Vilts säljakt är i dag misstänkta för brott mot områdesskyddet. Men nu går åklagaren på semester i fem veckor och utredningen riskerar att stanna av.
Enligt uppgift till tidningen Skärgården är en av de misstänkta Klas Henriksson, vd för Roslagens Jakt & Vilt och den som arrangerar jakterna och guidar jägarna.
Det vill dock förundersökningsledaren, kammaråklagare Karin Hemrå Forsberg, inte kommentera.
– De två personerna är delgivna misstanke om brott mot områdesskyddet. Det är brott enligt miljöbalken 29 kapitlet, andra paragrafen. Anledningen är att vi misstänker att det skjutits en säl inom ett naturreservat, säger Karin Hemrå Forsberg.
Maxstraffet för det aktuella brottet är två års fängelse.
– Ärendet ligger i sin linda hos oss. Skulle det uppkomma misstankar om andra brott så utreder vi de med, tillägger Hemrå Forsberg.
Vi har bevis för att företaget har fortsatt att jaga säl trots att förundersökningen pågår – hur ställer du dig till det?
– Jag har ingen kommentar till det.
En källa inom Kustbevakningen (KBV) säger att det här fallet ”är av större magnitud än jag varit med om tidigare”. Personen tillägger att KBV är beredda att biträda polis och åklagare med resurser om de får en förfrågan.
– Jag hoppas de hör av sig om de behöver hjälp. Det här är ett viktigt fall. Som det framstår i nuläget är det här en verksamhet som är satt i system och som verkar generera en inte obetydlig ekonomisk vinning.
Just nu är det polisen som utreder det misstänkta brottet, eftersom jägarna ska ha skjutit säl från land.
Nu går Karin Hemrå Forsberg på fem veckors semester. Den polis som sköter utredandet är också på semester, vilket förmodligen gör att utredningen står stilla under juli.
Tidningen Skärgården har sökt Klas Henriksson för en kommentar. Han hälsar att han är ute och jagar säl och har dålig mottagning.