
Oron är stor bland rederier och Vaxholmsbor kring den planerade linfärjan till kastellet som ska starta i sommar. En lång rad synpunkter har kommit in om färjan, som alla påpekar säkerhetsbrister.
Flera tunga aktörer, som Waxholmsbolaget, har redan uttalat att man inte vill se någon linfärja till Vaxholms kastell i sommar. Nu har även Transportstyrelsen yttrat sig negativt om leden: ”att införa en linfärjeled över en allmän farled i ett relativt smalt sund med intensiv sjötrafik med mycket passagerare framstår ur sjösäkerhetsperspektiv som olämpligt” skriver verket som hellre ser en frigående färja. Att använda sig av en linfärja på sträckan när tidtabellen är tät gör att farleden i praktiken inte blir farbar halva tiden, vilket Transportstyrelsen menar påverkar tillgängligheten för annan sjötrafik avsevärt.
Transportstyrelsen kritiserar även Trafikverket/Färjerederiet för att inte ha kallat till samråd om leden. Kritik lämnas också om att synpunkter på leden från Sjöfartsverket och Kustbevakningen, inte har beaktats.
Och kritikerna är fler. Rederiet Strömma anser att linfärjan riskerar begränsa skärgårdstrafikens möjligheter att passera sundet. Dessutom kritiserar Strömma samrådshandlingen, för att varken innehålla turtäthet eller överfartstid. ”Samrådshandlingen uppfattas som mycket knapphändig varför vi föreslår att en ny upprättas” skriver Strömma.
Blidösundsbolaget, med sex egna fartyg som alla trafikerar Vaxholm saknar en riskanalys av leden och menar att leden skulle påverka den tidtabellsbundna trafiken negativt liksom säkerheten.
Skärgårdens trafikantförening ”finner det djupt oroväckande” att etablera linfärjan med hänvisning till den intensiva trafiken. Kajplatsen som linfärjan är tänkt att använda befaras även medföra problem för skärgårdstrafiken.
Flera privatpersoner har också lämnat synpunkter på linfärjan. De ifrågasätter att kommunala skattepengar ska gå till en trafik som i dag genomförs kostnadsfritt för kommunens vidkommande.
Färjerederiets chef Anders Werner försvarar dock linfärjan och ser inga problem med säkerheten. Om det var möjligt skulle han gärna se linfärjor i stället för frigående färjor på samtliga färjeleder, av säkerhets- och miljömässiga samt ekonomiska skäl. I ett svar till trafikantföreningen skriver han att han inte uppfattar Kastellsundet som vare sig smalt eller svårforcerat, utan tvärtom att säkerheten skulle höjas: ”troligen skulle fritidsbåtstrafiken i sundet minska och man skulle välja att gå på andra sidan som faktiskt är det riktiga”. I stället för att bli ett hinder blir linfärjan, enligt Anders Werner, en hjälp att hålla Kastellsundet fritt för yrkestrafik, med ”ett minskat antal incidenter”.