Skärgårdens hederspris går i år till Stockholms Skärgårdsnät AB. Projektet har inneburit att över 2 000 hushåll på öarna fått tillgång till snabbt och stabilt bredband, vilket har varit extra viktigt under pandemin när många tagit sin tillflyktsort till skärgården.
Den största infrastruktursatsningen i skärgården sedan elektriciteten drogs ut – så beskrivs projektet med att binda ihop Harö, Runmarö, Nämdö och Ornö i ett gemensamt fibernät. Hundratusentals arbetstimmar har plöjts ner av ideella krafter sedan projektet drog igång 2017.
Nu får de Tidningen Skärgårdens hederspris för förtjänstfulla insatser för skärgården.
– Det är kolossalt uppskattat, säger en glad Matts Boman, ordförande i Runmarö bredbandsförening när vi överraskar honom och Yngve Hässler, ordförande i Nämdö fiber på Strömkajen med blombukett, diplom och en check på 20 000 kronor.
Redan runt 2013 hade de respektive fiberföreningarna på varsitt håll börjat med egna projekt för att kunna dra fiber till sina öar. Men 2016 blev det avslag på bidragsansökningarna eftersom de var för småskaliga.
– Då satt vi där med lång näsa. Men så började vi fundera på vad vi kunde göra med gemensamma krafter. Ett halvår senare hade vi bildat bolaget Stockholms Skärgårdsnät AB. En gemensam ansökan lämnades in i november 2016 som godkändes i mars 2017, och samma höst började vi bygga, berättar Yngve Hässler.
Tre år senare, i december 2020, gick projektet i mål inom både tidplan och budget. Nu är drygt 2 000 hushåll på 110 öar anslutna till nätet som omfattar över 450 kilometer kabel dragen i mark, sjö och luft. Ytterligare ett tusental abonnenter kan med enkelhet anslutas.
– Det var en fantastisk timing att nätet blev klart precis i takt med att pandemieländet slog till. Många människor har nu kunnat sitta ute i skärgården och jobba på ett sätt man inte kunnat göra annars, säger Yngve Hässler.
Utöver nyttan med själva fibernätet har också en uttalad ambition i projektet varit att pengarna ska stanna kvar i skärgården, bland annat genom att lokala entreprenörer har anlitats i möjligaste mån. En annan bonuseffekt är att samarbetet mellan öarna öppnat upp för nya gemensamma satsningar framöver. Just samarbetet lyfter Matts Boman och Yngve Hässler som en av framgångsfaktorerna i projektet.
– Det har fungerat jättebra från start. Vi var ju fyra föreningar som inte kände varandra särskilt väl och vi var noga med att skriva avtal om allt från början, om det skulle gå åt skogen. Men det har inte varit problem någon gång.
– Det har också funnits kompetens i de olika föreningarna på de mest häpnadsväckande sätt, måste jag säga. Vi har haft folk som kunnat allt från juridik till fiberteknik och ekonomi, och det har alltid funnits någon som räckt upp handen och sagt “det kan jag fixa”, säger Yngve Hässler.
Vad har varit svårast?
– Det är nog det gamla vanliga när det gäller den här typen av bredbandsprojekt. Det är markavtal och tillstånd, avtal med kommunerna, strandskyddsdispenser och sen har Försvaret synpunkter. Vi fick göra om en del sjökabel runt södra Harö på grund av någon orsak, säger Matts Boman och fortsätter:
– Hela pappersexercisen har tagit oerhört mycket tid. Bara på Runmarödelen där jag haft hand om markavtalen har jag väl haft runt 450 stycken, som ska skrivas under av alla berörda.
Ett annat huvudbry har varit de snåriga regelverken för att få de ekonomiska bidragen. Totalt har över 100 miljoner kronor investerats i projektet, som finansierats av medlemmarna till 40 procent och resten av bidrag från Jordbruksverket och EU:s strukturfonder.
– Just Jordbruksverkets regelverk satte vi upp som den största risken i hela projektet i vår riskanalys. De har fått smisk på fingrarna för att tidigare inte ha följt EU:s regelverk, så nu har de följt upp oss minutiöst ner till sista kronan, säger Yngve Hässler.
Matts Boman berättar om ett tillfälle under projektet då en ansökan på flera miljoner skickades in till länsstyrelsen, som efter tre månader återkom med feedback om att två lastpallar á 110 kronor styck som inte ingick i regelverket hade slunkit med.
– Då fick vi göra om allt och det tog ytterligare fyra månader för länsstyrelsen att granska ansökan på nytt. Samtidigt fortsatte vi jobba och skulle betala våra entreprenörer. Det var lite darrigt finansiellt ett tag, men det gick!
Vad gör ni nu med prispengarna?
– Haha, ja de går väl in i det stora svarta hålet, skrattar Matts Boman men ändrar sig direkt:
– Nej, det ska de tamefasen inte göra.
Yngve Hässler instämmer.
– Nej en brakmiddag måste det bli! Nu har vi ju inte fått träffas fysiskt på två år!
Att bygget nu är klart innebär inte att arbetet är färdigt.
– Det är nu det börjar. Den stora utmaningen är att det här ska fortsätta funka när inte vi är kvar längre. Någon behöver ta över och vi jobbar nu med att sätta upp rutiner och processer för administrationen. Ett jättestort projekt nu är att överföra all teknisk dokumentation till ett system som Byanätsforum upphandlat. Det måste göras annars är det vi gjort nu helt värdelöst om några år, säger Matts Boman.
Vilken är den största lärdomen ni tar med er?
– Ge dig aldrig på ett sånt här projekt, skämtar Yngve Hässler som samtidigt erkänner att läxan är svår att ta till sig – han är redan engagerad i nästa stora satsning som syftar till att skapa ett biosfärområde i Nämdöskärgården.
Båda menar att fiberprojektet varit oerhört givande och roligt, och de är stolta över vad de har åstadkommit.
– Nu har vi bara ett problem kvar att lösa. I vilken teknikbod hänger vi diplomet?
Fakta/Skärgårdens hederspris
- Priset, som består av ett diplom samt 20 000 kronor, delas ut årligen sedan 2018 till någon som gjort förtjänstfulla insatser för att främja, bevara eller utveckla Stockholms skärgårds särart.
- Tidigare års pristagare är Nina Holm (2018), Margareto Nilsson (2019) och gruppen Rädda Värmdös ö-skolor (2020).
- 2021 års pristagare är Stockholms Skärgårdsnät AB.
- Motiveringen lyder: “Dess gärning att förse öarna Harö, Runmarö, Nämdö och Ornö med fiber är den största infrastruktursatsningen i skärgården sedan elektriciteten drogs ut. Det är också det största geografiskt enskilda skärgårdsprojektet någonsin och har gett drygt 2 000 hushåll i dessa skärgårdar stabilt bredband. Tack vare Skärgårdsnätet och de tusentals ideella arbetstimmar som lagts ner har de boende på öarna nu tillgång till digital kommunikation, vilket för visionen om att skärgården ska leva året om ett steg närmare verkligheten.”