
Kommunstyrelsens ordförande i Vaxholm det centerpartistiska kommunalrådet Malin Forsbrand ville prata om elevernas inflytande. Då fick Matteus Taina en strålande idé, varför skulle inte han kunna praktisera hos kommunalrådet?
Matteus Taina går i åttan Kronängsskolan i Vaxholm. Under ett elevrådsmöte kom det centerpartistiska kommunalrådet Malin Forsbrand på besök. Hon ville prata om hur elevernas inflytande skulle öka. Det var under den perioden då det var hög tid att fixa praoplats och Matteus Taina fick en strålande idé:
– Jag hade inte lyckats hitta någon bra praoplats. Då kom jag på att jag kunde fråga kommunalrådet om jag fick praktisera hos henne.
Han chansade och frågade och kommunalrådet sa ja.
Nu sitter vi i den röda soffan i hennes rum i kommunhuset. I morgon kommer landshövdingen till Vaxholm. Då ska de åka ut med Kustbevakningen och spana efter skrotbåtar men alldeles snart ska den centerpartistiske riksdagsledamoten Alireza Akhondi komma på besök. Han var i Ukraina för två veckor sedan. Flyktingarna som kommer nu är det viktigaste som händer i kommunen. Det är något som engagerar Matteus, hans skolkamrater och hela kommunen.
– Igår var det ett krismöte om läget med kriget och hur vi skulle få fram evakueringsbostäder snabbt. På längre sikt måste kommunen hitta långtidsboende för familjerna, berättar Matteus.
Han är äldst av fyra syskon och runt middagsbordet på Tynnigö, där familjen bor, samtalas det om det som händer i samhället. På det lokala planet skulle Matteus vilja förändra tydligheten kring båttrafiken.
– Som det är nu kan samma brygga ha fyra olika namn och man måste leta i olika tidtabeller för att få reda på när båtarna går, säger han.
Malin Forsbrand tittar hastigt upp. Det är nog inte första gången hon hör det här.
En trappa ner har Alireza Akhondi anlänt. Han skakar hand med Matteus och erbjuder honom och hans klass att komma på besök i riksdagen. Tillsammans med några lokala politiker går de in i konferensrum ”Norrskär”. Alireza är Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson och han har tidigare arbetat som integrationschef. Arbetsmarknadskoordinator Clas-Henric Wallgren berättar om situationen i Vaxholm. Det bollas siffror på människor, miljardbelopp i kronor och bokstavsförkortningar slängs in så att det står härliga till. Det ingen ordning på Arbetsförmedlingen tycker Alireza. Det finns pengar och resurser men de når inte ut till dem som verkligen behöver. I Vaxholm verkar det finnas jobb men det är svårt att få bostäder. Malin inflikar att hon vill att de nyanlända som kommer till kommunen ska stanna.
Matteus ser ut att lyssna intresserat.
Så blir det dags att gå på studiebesök hos Löfbergs Service, som utför hushållsnära tjänster.
Vi promenerar från kommunhuset längsmed en idrottsplats och upp mot Kronängsskolan. I en betongbyggnad intill öppnar Ann-Sofie Löfberg en dörr. Hon driver firman tillsammans med sin man Jimmy. Vi sätter oss i lunchrummet. Ett fönster öppnas. Kaffe serveras.
– Våra anställda har avtalsenliga villkor och löner. 15 av 20 är utlandsfödda. Det är viktigt med trygga anställningar för om våra anställda mår bra jobbar de bra och då blir våra kunder nöjda, säger Ann-Sofie Löfberg.
– Vi skulle kunna anställa fler men har svårt att hitta personal på grund av bostadsbristen.
Som flykting från Ukraina skulle det vara möjligt att jobba för företaget efter att man har ansökt om asyl. Inom barnomsorgen i Vaxholm finns det platser och även på skolorna kommer det att finnas plats för barnen. Nära 90 procent av flyktingarna är kvinnor och barn.
När vi lämnar företaget funderar Matteus på om eleverna kanske kunde samla in leksaker till barnen som kommer.
– Jag beundrar henne att hon orkar ta så mycket ansvar för sina anställda, säger Matteus.
Och han är mycket nöjd med praoplatsen:
– Jag tycker att det har varit kul och intressant. Det är mycket mer samarbete mellan olika delar av verksamheterna än vad jag trodde. Jag skulle kunna tänka mig att jobba politiskt inom kommunen. Det verkar så omväxlande, säger Matteus Taina.