För sju år sedan inleddes arbetet med att rena den kraftigt övergödda Björnöfjärden på Ingarö i Värmdö kommun. Från att stora delar av botten varit syrefri och utan liv, så har djur och växter på kort tid börjat etablera sig i fjärden igen.
För sju år sedan var Björnöfjärden en av Stockholms skärgårds mest övergödda fjärdar. Från sex meters djup och nedåt var vattnet helt syrefritt. Inga växter eller djur kunde leva där. Nästan ett ton fosfor läckte till fjärdens vatten varje år från omgivande marker och bottensediment. Läckaget bidrog till algblomningar som förstärkte syrebristen på botten. Genom projektet Levande kust, inledde projektledarna och forskarna Linda Kumblad och Emil Rydin ett arbete med att återskapa en levande fjärd. Det första steget var att stoppa tillförseln av fosfor till fjärden från fjärdens bottensediment.
– Det krävs ett långsiktigt arbete att minska belastningen från land. En ordentlig näringsminskning är därifrån nödvändigt för att få till en kraftfull förbättring på sikt. Lösningen kommer aldrig att vara att bara ge sig på den fosfor som redan finns i vikarna, säger Emil Rydin, projektledare för Levande kust.
Genom ett antal åtgärder kunde näringstillförseln från land minskas, men ”de gamla synderna”, läckaget av fosfor som lagrats i sedimentet under decennier och som läcker tillbaka till vattnet när botten blir syrefri, fortsatte läcka fosfor till fjärdens vatten. För att stoppa läckaget från bottnarna genomförde projektet en aluminiumbehandling för att binda fosforn i botten. Aluminium har fördelen att det binder fosfor permanent, även vid syrefria förhållanden. Efter bara några månader hade fosforhalten i vattnet minskat till hälften. Idag är vattnet betydligt klarare, bottnar har börjat återkoloniseras och det är endast de djupaste delarna som fortfarande är syrefria.
– Vi var nog förvånade att förändringen kom så snabbt i vattenmassan. Vi väntar fortfarande på förbättringar i de djupa bottnarna, men i takt med att åren går och algblomningarna minskar räknar vi med fortsatta förbättringar.
Metoden med aluminiumbehandling har visat sig fungera väl i Björnöfjärden, en fjärd med ett litet vattenutbyte med övriga skärgården och ett ganska stort djup. Nu vill forskarna i Levande kust undersöka hur en grundare vik kan behandlas men då använda järn istället för aluminium.
Fakta/Levande kust
• Projektet startade 2011 av Stiftelsen BalticSea2020 med syftet är att visa att det går att återställa ett övergött kustområde
• Resultaten, erfarenheterna och kostnaderna samlas i en vitbok
• Beräkningar visar att om liknande landbaserade åtgärder genomförs längs Östersjöns kust så kan näringsläckaget minska med omkring 200 ton per år till en kostnad på omkring 30 miljarder kronor
• Om alla syrefria bottnar från Norrtälje i norr till Åhus i söder åtgärdas på samma sätt som i Björnöfjärden kan fosforomsättningen minska med omkring 550 ton till en kostnad på cirka 3 miljarder kronor
Mer information finns på www.balticsea2020.org
Bildtext: För att lyckas återfå en bra miljö i övergödda vikar krävs flera åtgärder, både på land och i vatten. Runt Björnöfjärden har dåliga avlopp förbättrats så att näringsämnen och bakterier inte läcker till fjärden. Fosforläckaget från områdets jordbruksmark och hästgårdar har minskat genom en rad åtgärder och en gäddvåtmark för att stärka vikens rovfiskbestånd har anlagts. De syrefria bottnarna har behandlats med aluminium för att hindra att fosforn frigörs till vattnet och övergöder. Blåstång har även planterats in för att hjälpa vikens bestånd att växa till sig. Illustration: Anna-Lena Lindqvist, Grafik&InfoDesign