Giftiga mikroplaster i Östersjön, som det finns mängder av, kan ligga bakom den dåliga överlevnaden hos kustarter som gädd- och abborryngel. Det visar ett pågående forskningsprojekt på Gotland.
Gädd- och abborryngel ändrar beteende och blir lättare uppätna av rovfiskar efter att de utsatts för de mikroplaster som förekommer i stor mängd i Östersjön. Det rapporterar Sveriges Radio Gotland.
Forskningsprojektet som ännu inte är avslutat bedrivs vid Campus Gotlands forskningsstation på Ar, norra Gotland. Studieobjekten är gädd- och abborryngel, två arter som har minskat kraftigt längs Östersjöns kuster. Ynglen har utsatts för olika koncentrationer av mikroplaster, vilka dels tas upp av ynglen osmotiskt och dels äts av ynglen. Sedan har deras beteende studerats.
Det som marinbiologen och forskaren Oona Lönnstedt från Uppsala universitet hittills har kunnat se är att fiskens nervcentrum påverkats av gifterna vilket i sin tur påverkat fiskens beteende på ett sätt som gör att de lättare blir uppätna. Något som till en del skulle kunna förklara varför överlevnaden är mindre bland just de här kustlevande fiskarterna.
– Gifterna i mikroplasterna påverkar nervsystemet och ynglen får heller inte någon riktig näring. Det gör att de blir väldigt långsamma och heller inte svarar på rovdjurens dofter och signaler. Följden blir att de inte gömmer sig utan blir uppätna snabbt, säger Oona Lönnstedt som just har tagit en paus i studierna av sina knappt en centimeter långa abborryngel:
– Jag satt precis och tittade på dem i mikroskopet och det är fruktansvärt att se, de är alldeles fulla av plaster.
Problemet fortsätter dessutom när plasterna går vidare upp i näringskedjan:
– När småtorskar livnär sig på gäddyngel får även de i sig plasterna.
Oona Lönnstedt använder sig av havsvatten med mer eller mindre – men helt naturliga – koncentrationer av mikroplaster, vars avsändare är vi själva:
– Förra året slängdes över 40 ton plast i Östersjön, det kan handla om kassar, flaskor och frigolitbitar som blir nanopartiklar när de bryts ner. Mycket kommer även från hygien- och kosmetikaindustrin, som tandkräm och krämer med exfolianter, liksom fleecematerial och syntetiska kläder. Det verkar som om en hel del går igenom reningsverken, säger hon.
Både abborre och gädda har gått ner kraftigt i Östersjön de senaste 20 åren, samtidigt som plasterna har ökat:
– Det kan finnas ett samband, dödligheten bland de här arterna är väldigt stor. Jag är ganska säker på att alla djur i havet kommer att påverkas i och med att plasterna går upp i näringskedjan, men de mindre är särskilt utsatta. Det är ett stort problem.
Ytterligare en faktor som komplicerar forskningen är att ynglen, om de får välja mellan mikroplaster och djurplankton, verkar föredra plasterna. Varför vet forskarna ännu inte.