
När barnen la frågan på bordet under matrådet var inte kökschefen den som sa nej: En kastfri dag i veckan är nu verklighet på Ljusterö skola.
– Vi har gått från 5-6 kilo i matsvinn till i genomsnitt 1-3 kilo per dag, säger Pia Nilsson, kökschef.
Ljusterö skola har 160 elever i årskurs F-9. Det var i början på året som frågan om att få ner matsvinnet väcktes på matrådet.
– Jag sa att vi kan absolut göra det, i rätt ordning. En hel termin höll vi på och jag pratade med barnen, föräldrarna och ledningen. Det var viktigt att alla var med på det. Allt handlar ju om att vara klimatsmart så vi är ju rätt i tiden, säger Pia Nilsson.
I början på höstterminen hade skolan sin första kastfria onsdag. Pia Nilsson är mycket ute i matsalen hos barnen och har infört smakskedar alla dagar.
– Smaka innan du tar. Du får äta hur mycket du vill, men du får inte kasta. Men vi tvingar ingen. Vi har en liten hink även på onsdagarna så de som verkligen inte kan äta upp får kasta. Men de tänker på det nästa gång.
Tanken med den kastfria dagen är att barnen ska ändra sitt tänkande angående hur den kastade maten påverkar miljön. Inte bara på onsdagarna har svinnet minskat.
– De hämtar två gånger istället för att vräka på allt på en gång eftersom de lärt sig hur mycket de ska ta. Det fungerar bra, det är ju inte jag som pushat.
Det blev tydligt då skolan häromveckan hade ett nytt matråd.
– Då tog barnen upp om vi kan ha en dag till som är kastfri. Vi får se om vi kan göra det nästa termin. Vem vet, de andra skolorna kanske kommer efter, säger Pia Nilsson.