
Glöm Skansen och Kolmården om du vill komma riktigt nära vilda djur. På Samstorps gård på Gräddö får du en safariupplevelse med ordentlig närkontakt.
– Det vi gör här är rätt unikt, säger Helena Wall.
Tre vagnar fullastade med spända besökare från Hallstahammars SPF-förening är på väg in i vilthägnet på Samstorps gård. Alla har blivit försedda med rejäla mängder brödskivor att använda för att mata djuren med, och inför första anhalten får vi noggranna instruktioner kring deras födopreferenser:
– Pass på, för visenterna är det här som en skiva kavring, säger Tommy Karlsson och håller upp en mobiltelefon.
– Men om ni blir av med dem så ingen fara, det finns nya att köpa i gårdsbutiken till bra pris!
Alla skrattar lite nervöst och det kan nog vara befogat, då djuren onekligen visar sig komma väldigt tätt inpå.
Vid första stoppet flockas snart en grupp kron- och dovhjortar kring vagnarna. Tillsammans med visenter, vildsvin och mufflonfår rör de sig fritt på de cirka 40 hektaren som är uppdelade i fyra hägn. Djuren föds i hägnet och har snabbt lärt sig att besökare kommer med godsaker, så de räds inte att bli närgångna. Alla förutom vildsvinen vill gärna bli klappade och många följer nyfiket med vagnarna runt hela vägen på den lilla turen, till besökarnas förtjusning. Under tiden berättar Tommy Karlsson ingående om de olika arterna och deras beteenden.
– Vi är ju en djurpark och har ett syfte att lära folk om de här djuren, menar han.
Det är nu nio år sedan han tog över gården tillsammans med sambon Helena Wall. Från början var viltet mest avsett till jakt och till den egna köttproduktionen.
– Så började kompisar fråga om de fick komma in och titta på djuren. Då kläcktes idén om att vi kanske skulle göra något större av det, för vi såg ju hur häftig responsen var, berättar Helena.
Det började försiktigt. De drog igång försöket med en kärra som kunde ta med 20 personer på en rundtur i hägnet. Men intresset blev snabbt stort och Tommy och Helena har fått skala upp ordentligt.
– Redan till andra säsongen började det bli tre, fyra turer per dag och vi fick bygga två vagnar till.
Sedan i fjol är gården klassad som djurpark och nu kommer i lågsäsong cirka 200-300 personer i veckan för att åka med på safariturerna, som körs året runt. Därmed ligger Samstorps gård bra till för att bli Norrtälje kommuns största turistmål i år, med sannolikt över 10 000 besökare. Utöver safarin finns även gårdsbutik, café, minigolf, femkamp och evenemang som allsång, konserter och Barnens dag. Lägg där till de vanliga lantbrukarsysslorna och det är lätt att inse att detta inte är något nio till fem-jobb för Helena och Tommy.
– Det här är det vi lever för. Det är en hobby som samtidigt är vårt yrke, säger Helena. Nu har verksamheten vuxit sig så pass stor att hon och Tommy inte hinner med allt själva.
– Men då har vi byggt upp så att vi har råd att anställa personal. Det hade vi inte från början.
Även om djuren kanske till synes är rätt tama, har de kvar sina vilda instinkter. Alla kalvningar och lammningar sköter de själva.
– Vi vill att man ska uppleva djuren i deras naturliga tillstånd. Vi hjälper dem med saker som vi påverkar dem med, till exempel med avmaskningsprogram och klövvård. Men vi går ju inte direkt runt och borstar dem, säger Helena.
Någon liknande verksamhet tror de inte finns någon annanstans i Sverige.
– Nej, då måste man ner i Småland. Men där får man köra runt med egna bilar och en CD-skiva, istället för att få personlig guidning som här. Det blir inte samma sak, säger Tommy.
Helena och Tommy tycker att det är roligt att göra något för bygden.
– Framförallt är det kul att kunna bidra med något för de som bor här året runt. Det är inte så tjohej på vintern här annars, säger Helena.
Efter en dryg timme är turen avslutad. Det var kul och lite speciellt, tyckte Olle Nilsson som fastnade lite extra för visenterna.
– En sån skulle jag kunna ta med mig hem!