Blidö fick i början av oktober besök av polisen som informerade om båtsamverkan. Många fick råd om hur de kan förebygga brott och polisen fick in nya tips.
– Det behövs mer riktade insatser där det är mycket problem. Det är viktigt att båtägaren ser händelserna i ett större sammanhang och inte som en isolerad företeelse, säger Annika Eriksson, ansvarig för båtsamverkan i Norrtälje.
I Bromskärs hamn avlöste båtvagnarna varandra på sjösättningsrampen och polisens volontärer pratade med ägarna.
– Var smart när du tar upp båten och tänk till innan det händer. Har du en nyare fyrtaktare är den stöldbegärlig, säger Joachim Bolinder, volontär.
Han ser ett återkommande problem med bryggor fulla av båtar men inga människor. Volontären Hans Falk menar att båtägarna själva behöver ta ansvar.
– Jag misstänker att det är ganska tomt här en lördagskväll och tänker på bevakning, säger han.
Norrtälje och Värmdö har flest båtmotorstölder i Stockholms län, som är hårdast drabbat i landet. Hittills i år har Blidö haft fyra stölder, 2018 sju stölder. Norrtäljepolisen bedriver ett riktat arbete tillsammans med bland annat kommunen, försäkringsbolag och Stöldskyddsföreningen.
– Grann- och båtsamverkan hör ihop. Motorstölder har ofta långa brottstider, det går lång tid innan stölden upptäcks eftersom den ofta sker när båtägarna åkt hem till stan. Där kan även de bofasta som inte har båt själva vara till nytta, säger Annika Eriksson.
Blidöborna har haft flera inbrott där inget stjäls och många orkar därför inte anmäla. Men sådana anmälningar, liksom tips om avvikande beteenden eller okända bilar, är viktiga i pusslet. I Grovstanäs hade flera personer reagerat på samma bil, som senare var inblandad i en stöld.
– Det är inte fel att vara nojig. Skriv upp regnumret, säger Liss Sund, Norrtäljepolisen.
Inbrotten skulle också kunna vara ett sätt att reka.
– Det är viktigt att anmäla små grejer. Det kan vara större saker på g. Vi behöver bättre detaljer när vi får in en anmälan, annars kan vi aldrig hitta godset, säger Annika Eriksson.
Gärningsmännen kommer oftast både från land och vattnet. De kan stjäla en mindre båt inom några kilometer och sedan komma ljudlöst med åror eller elmotor. De skruvar loss motorn efter att ha dragit bort båten till en strand eller vass. Båten lämnas och motorn transporteras bort via vattnet eller land.
– Slaktplatserna vill vi identifiera för då kan vi hålla dem under uppsikt, säger Annika Eriksson.
Tjuvarna har rekat noga och är snabba. Att försvåra tidsmässigt för tjuven är därför viktigt.
– Folks gästarbetare rekar också. De är inte bara här på ön för att snickra. Jag tror det är en stor del, menar en Blidöbo.
– Vi är försiktiga med att säga vilka som stjäl. Men en stor del går ut till Baltikum. Det finns även lokala förmågor. Jag får en känsla av att fler stölder sker från vattnet, säger Annika Eriksson och berättar om stölder på små öar i Furusundsleden som saknar fast landförbindelse.
Endast två procent av transporterna kontrolleras i Kapellskär. Sverige har avtal med det första landet godset går till, men går det till ytterligare ett land kan det inte begäras tillbaka. Detta skapar frustration hos Blidöborna.
– Vad ska vi göra? Kan vi ringa Furusundsfärjan och be dem stanna i väntan på att ni kommer ut? Får vi ha kameror på färjan?
Kameralagen är numera mer tillåtande på privat mark, berättar polisen, men inte på färjan. Det handlar om integritet. Men i de områden där polisen arbetat med båtsamverkan har kommunikationen med de boende ökat och även tipsen. I appen Coboats kan polisen snabbt gå ut med information om brott i ett specifikt område. Där kan också båtklubbar dela intern information.
– Vi kommer att jobba vidare med båtsamverkan om intresse finns, med ett informationsmöte till att börja med, säger Annika Eriksson.
Den som är intresserad av båtsamverkansprojekt kan kontakta annikav.eriksson@-polisen.se.
Fakta/4 tips som försvårar för tjuven
1. Vinterförvara inte båtmotorn vid fritidshuset
2. Förankra motorn med kätting på flera ställen, till exempel både i brygga och boj. Tänk på den svagaste länken.
3. Låt det ta tid vid bryggan, för tid har inte tjuven under stark stress.
4. Om du ändå blir bestulen kan ordentlig märkning, en spårsändare och en detaljerad anmälan öka chanserna att få tillbaka motorn.
Vid pågående brott, ring 112. Har du ett tips, kontakta 114 14.