
Arbetet med bildandet av Nämdöskärgårdens nationalpark fortskrider och nu har bland annat undersökningar av fiskbestånd och marina värden genomförts, inför remissen som ska skickas ut sent i höst. Men området blir mindre än vad som först var tänkt.
På ett digitalt, allmänt informationsmöte i förra veckan berättade Naturvårdsverket och länsstyrelsen om hur arbetet fortlöper.
En förändring är att utredningsområdet blir mindre än planerat. Från början var tanken att nationalparken skulle utgöras av de befintliga naturreservaten Bullerö, Långskär, Långviksskär och Biskopsö, men nu står det klart att Långskärs och Biskopsö naturreservat inte kommer att ingå.
– Vi har fått släppa vissa delar. Anledningen till det är att markägarna har landat i att de inte avser sälja, och staten behöver äga all mark som ska ingå i nationalparken, sa Elin Deremar, regional projektledare vid Länsstyrelsen i Stockholm.
De områdena kommer däremot fortsätta vara naturreservat i länsstyrelsens regi.
Under mötet redogjordes för de undersökningar av marina miljöer och fiskbestånd som gjorts. Dels har det genomförts en inventering av grunda vikar, vegetationsklädda rev, djupa och halvdjupa bottnar, samt miljögifter och bottenfauna inom området.
Henrik C Andersson, länsfiskekonsulent vid länsstyrelsen, berättade även om de fiskundersökningar som gjorts i området, bland annat genom gäddscreening, standardiserade provfisken och yngelundersökningar samt hydroakustiska undersökningar. När det gäller förekomsten av gädda var resultaten ganska dystra:
– I Rågskär, Bulleröskärgården, Biskopsö och Långviksskärsskärgården kan jag med nästan hundra procents säkerhet säga att de inte finns. Däremot glädjande nog, mot bakgrund av gäddans utsatta ställning i ytterskärgården så identifierade vi några platser där det fortfarande finns gädda, tack och lov. Det är i Braka, Ängskär, Brännskär, Isterskär och Ormskär, rapporterade han.
Provfiskena, som genomförts av SLU, visar på en hög artdiversitet:
– Alltså hyggligt många arter med en hygglig fördelning mellan arterna. Det är bra, sa Henrik C Andersson, som även nämnde den hyfsade förekomsten av stor abborre som positiv.
Även strömmingsförekomsten har undersökts genom hydroakustiska undersökningar.
– Innanför Nämdö och även i Nämdöskärgården är rekryteringen av strömming liten. Däremot på utsidan och i de yttre delarna av nationalparken, där har vi sannolikt viktiga rekryteringslokaler för strömming.
Som resultat av undersökningarna föreslås ett antal utökade fiskfredningsområden.
– Det är ett förslag som är kommunicerat med fiskerättsägare och såvitt jag bedömer tycker alla att det här är ett bra förslag, sa Henrik C Andersson.
Som Skärgården tidigare rapporterat har Nämdö skärgårdsråd vid ett flertal tillfällen begärt att hela nationalparksprojektet pausas. Det kommer inte att ske i dagsläget, upprepade Sandra Wennberg, projektledare vid Naturvårdsverket.
– Huvudskälet är att vi ser att vi hinner med inom tidsplanen, sa hon.
Under hösten ska ett slutligt förslag till föreskrifter vara framtaget som skickas på remiss i november, som det finns möjlighet att lämna synpunkter på. Nationalparken bedöms tidigast kunna invigas efter sommaren 2025.