
Efter två års uppehåll har Norrtälje kommun återupptagit hämtning av grovsopor på sina öar. Det sker med storsäck två gånger om året men grovsopfärjan kan komma att återinföras.
Grovsopfärjan i Norrtälje skärgård ställdes in 2020 och 2021 då bullernivåerna vid omlastningsplatsen, Räfsnäs, ansågs för höga. Nu erbjuds öborna i stället att beställa hämtning av grovsopor vilket sker med storsäck vid kundernas fastigheter. Redan i våras fanns möjligheten under två veckor men då var det få som nåddes av informationen.
– Det blev hastigt på och vi kom ut sent. Det vara bara några stycken som hann nyttja det men förhoppningen är att det blir fler till hösten, säger Lars Ekman, avfallschef, Norrtälje vatten och avfall.
Det är under veckorna 38 och 39 i september som fastighetsägarna i Norrtälje får årets andra chans att bli av med sina grovsopor.
Storsäckarna hämtas vid bryggor där entreprenörens båt kan gå in. På de platser där sopbåten inte tar sig fram får fastighetsägaren komma överens med entreprenören om en alternativ plats.
Det är endast brännbara grovsopor samt metall som får läggas i storsäckarna. Övriga grovsopor som bygg- och elavfall, porslin, glas, målarfärg liksom vitvaror får inte skickas med. Sådant får öborna själva transportera till fastlandsbaserade återvinningscentraler alternativt beställa hämtning av kolli.
Om otillåtet avfall lagts i säckarna får kunden en straffavgift med upp till 900 kronor. Dessutom lämnar kommunen kvar de säckar som går sönder vid lyftet om de visar sig innehålla otillåtet avfall, om de lastats för tungt eller om någon skurit sönder säcken.
– Lyfter man en skadad säck sprider man sopor över hela bryggan. Vems ansvar är det att plocka upp det egentligen? Det är inte sopåkarnas sak att hantera det, säger Lars Ekman och fortsätter:
– Går säcken sönder på grund av felaktigt hanterande av vår entreprenör är det dennes ansvar att städa.
Sophämtning är kommunens ansvar men den får ta betalt för vad det kostar. Säckarna är i storlekarna 200, 1 000 och 2 000 liter och kostar 900, 1 400 respektive 1 700 kronor. 200-literssäckarna får max väga 250 kilo medan de övriga får väga 500 kilo.
Tjänsten med storsäckar sker på prov under 2022 och kan komma att justeras.
Bino Drummond (M), kommunstyrelses ordförande i Norrtälje öppnar för att grovsopfärjan ska tas i bruk igen.
– Moderaterna har landat i att grovsopfärjan behövs. Jag ska göra vad jag kan för att återinföra den men vi måste ta ut taxa för det, säger han.
Enligt kommunen finns ingen alternativ omlastningsplats till Räfsnäs men från och med nästa år hoppas man att omlastningen kan ske vid Kapellskärs hamn.
Miljöbåten, för farligt avfall, besöker vissa öar som saknar fastlandsförbindelse en gång per år under juli. Där får avfall som batterier, mindre elavfall, bekämpningsmedel, spillolja och kemikalier lämnas.