
Nyligen hölls ett informationsmöte om att göra Nämdö skärgård till ett så kallat biosfärområde. Intresset var stort och förhoppningarna kring den framtida utvecklingen på Nämdö är höga.
Det var Nämdö hembygdsförening som den 31 maj bjöd in en rad myndigheter och organisationer till ett informationsmöte om planerna på att göra Nämdöskärgården till ett biosfärområde. Med på mötet var, bland andra, representanter från Skärgårdens intresseföreningars kontaktorganisation, SIKO, som står bakom projektet.
– Förutsatt att det sker genom ett lokalt initiativ tror vi att ett biosfärsområde kan vara en hjälp till att få en relativt insomnad ö att leva igen. Vi tror att det kan bli en total kick för hela Nämdö, sade Göran Lagerström, som var med via länk.
Med på länk från Husarö var även Göran Blom på Naturvårdsverket. Han berättade mer om vad biosfärområden egentligen är. Bildandet av biosfärsområden fattas ytterst FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur, Unesco, och bygger på en lokal, frivillig samverkan. Syftet är att bevara biologisk mångfald, utveckla ekonomin på ett hållbart sätt och utgöra områden där man kan testa nya kunskaper och metoder för att nå en hållbar samhällsutveckling.
– Allt det här passar som handen i handsken i Nämdöskärgården. Att bli utnämnd till biosfärområde brukar generera en enorm kick. Det är fantastiskt roligt, men inte lätt menade Göran Blom.
Från Världsnaturfonden var Yvonne Blombäck med på länk. Hon berättade att organisationen just nu gör sin största satsning någonsin på Östersjön och ville gärna titta närmare på hur de kan vara med och stötta projektet. Även Deshira Flankör (M), kommunalråd i Värmdö, var med på länk och berättade att kommunen vill vara med i arbetet, bland annat genom ett projekt man redan genomför som heter Pelago. Biosfärprojektet leds av Nämdö hembygdsförening.
– Nämdö blir ofta lite bortglömd, men nu är vi på gång. Vi är som galopphästar som står och väntar på att grinden ska öppnas, säger Lotten Hjelm, vice ordförande i föreningen.
Första steget till att bli ett biosfärområde handlar om att göra en förstudie.
– När den är klar vet vi om detta är något för oss, men vi tror att ett biosfärområde kan skapa nya arbetstillfällen inom besöksnäringen och samtidigt vara till hjälp för forskare. Det finns otrolig många vattenområden här som är outforskade.
Sedan tidigare pågår planer på att göra den yttre delen av Nämdöskärgården till en nationalpark. Ett eventuellt biosfärsområde kommer att täcka området innanför nationalparken, från Runmarö i norr till gränsen mot Haninge i söder. Det är oklart hur länge det kan dröja innan ett eventuellt beslut om att skapa ett biosfärsområde. Lotten Hjelm hoppas på att allt ska vara klart inom en femårsperiod.
Petr Augustsson