Den undersökande reportageboken om Kustbevakningen kommer ut på måndag. Författaren André Persson, som jobbat med boken i drygt ett år, har fått mängder av uppslag under arbetet.
– Jag hade kunnat fortsätta gräva i ett år till, säger han.
Boken, ”Kustbevakningen – en berättelse om myndigheten som gick på grund”, som Skärgården skrivit om tidigare, finns i handeln från och med idag, måndag. Författaren André Persson anser att det är viktigt att svenska myndigheter granskas löpande.
– Att det blev just Kustbevakningen beror delvis på att jag själv har haft båt i många år och vistats mycket i Stockholms skärgård och märkt hur många tycker väldigt illa om Kustbevakningen, säger han.
Enligt André Persson har den bilden stärkts under arbetet med boken och han menar att granskningen visar att myndigheten lägger stora resurser på problem som inte finns istället för att ägna sig åt reella brott.
– Därtill fuskas det med traktamenten, chefer gör som de vill och misshagliga medarbetare mobbas, säger André Persson.
Under arbetet har han grävt fram och snubblat över en mängd intressanta uppslag som rör myndigheten.
– Jag hade kunnat fortsätta gräva i ett år till, säger han men har ändå bestämt att nu sätta punkt för den här gången.
”Kustbevakningen har blivit ombedd av tidningen Skärgården att kommentera ett textutdrag ur en ännu outgiven bok. Textavsnittet antyder att medarbetarna inom myndigheten genom åren inte har utfört sitt uppdrag på ett bra sätt. Utifrån texten är det dock inte möjligt att bemöta eller kontrollera påståendena. Men, det som kan sägas är att Kustbevakningen idag är en myndighet med mycket kompetenta och engagerade medarbetare som såväl i vardag som vid särskilda händelser gör sitt yttersta för att lösa sitt uppdrag på bästa sätt”, skriver myndighetens kommunikationschef Anna Lindblad i ett mejl till tidningen.