
I höst inleds en bred dialog i Värmdö inför översynen av skolorganisationen. Allt i enlighet med resultatet av den kommunala folkomröstningen i maj. Men inte förrän hösten 2016 kan en ny skolorganisation komma på fråga, alldeles för sent menar föräldrarna.
Efter att den ny skolorganisation i Värmdö klubbades 2012 riktades stora protester mot kommunledningen. Värmdöborna menade att beslutet var dåligt underbyggt och löst förankrat. Det innebar bland annat att skärgårdseleverna skulle få längre resvägar och att Kyrkskolan minskades till att bara omfatta årskurs F-3, varvid klass fyra och uppåt skulle få resa till andra större skolor.
Ett folkinitiativ startade som resulterade i en folkomröstning i maj i år. Resultatet blev ett valdeltagande på väl godkända 36 procent, varav 75 procent röstade ja till att kommunen skulle ta fram en ny skolorganisation. Frågan löd: Tycker du att kommunen ska ta fram en ny skolorganisation med berörda föräldrar, lärare och kommunens nämnder?” med meningen att den nya skolorganisationen skulle förankras och beslutas med största möjliga majoritet.
Moderaterna lämnade dock redan innan omröstningen vaga besked kring hur resultatet av folkomröstningen skulle följas upp. Kommunalrådet Monica Pettersson uppgav att man redan hade skapat en skolorganisation som man trodde på och som, oavsett resultatet i folkomröstningen, skulle utvärderas.
Men i början av sommaren gav kommunstyrelsen i uppdrag till kommundirektören att ta fram en handlingsplan/beskrivning för en utvärdering/översyn av gällande skolorganisation i syfte att få fram en långsiktigt hållbar organisation.
Nu har ärendet varit uppe i kommunstyrelsen, som klubbade igenom förslaget. Det innebär en brett genomförd dialog om en ny skolorganisation, med berörda föräldrar och elever samt skolpersonal som huvudsaklig målgrupp. Processen ska innefatta en kombination av information, webbenkät, stormöten samt lokala skoldialoger. En sammanställning av synpunkter och slutsatser av medborgardialogen ska presenteras i vår, som beslutsunderlag för kommunens fortsatta arbete. Eventuella beslut som tas med anledning av organisationsöversynen kan dock som tidigast träda i kraft till höstterminen 2016.
Representanter för folkinitiativet har suttit med i referensgruppen till den konsultfirma som har tagit fram förslaget. Där har framförts önskemålet att processen ska vara klar redan till hösten 2015. Cecilia Strömmar i folkinitiativet hade velat se ett större tillmötesgående från politikerna:
– Processen ser bra ut, men tidplanen är vi inte alls med på. Politikerna säger att de är rädda för att gå för fort fram, och menar att det inte går att inför en ny organisation före hösten 2016 med hänvisning till att skolvalet sker i januari. Men med lite god vilja hade de kunnat lösa det eftersom de redan vet vad vi vill. Bland annat hade de kunnat ta det här beslutet redan innan sommaren, då hade vi kunnat vara igång med processen nu, säger hon.