
Sköter man inte sitt jobb, får man inte betalt. Det är Värmdö kommuns nya tydligare linje inför framtida sophämtningsstrul.
Många Värmdöbor drabbades i somras av kraftiga förseningar i sophämtningen. På bara en månad fick kundservice ta emot 1300 felanmälningar och människor fick vänta flera veckor på att få sin soptunna tömd. Orsaken till problemen var enligt Urbaser som sköter sophämtningen i kommunen en stor brist på chaufförer i hela Stockholmsområdet. Problemen förvärrades dessutom av att antalet hämtningar alltid ökar kraftigt på sommaren när befolkningen mer än dubblas från 44 000 till 100 000. I slutet av juli var den ordinarie personalen tillbaka, extrabilar sattes in och bilarna körde dubbla pass. Men först efter några veckor fungerade hämtningen normalt överallt. Leverantören Urbaser kommer nu att få betala vite för varje utebliven hämtning. Hur mycket är ännu inte färdigdiskuterat. För att se till att ett liknande sopkaos inte händer igen vill kommunen i fortsättningen bli tydligare med vilka konsekvenserna blir för en leverantör som inte klarar av uppdraget.
I somras stod kommunen inför en ny upphandling av sophämtningen, eftersom det åtta år långa kontraktet löper ut 2019, och hade då möjlighet att kräva tydligare försäkringar från leverantören för att se till att situationen inte upprepas.
– Nu blir det ännu tydligare för entreprenören att om de inte sköter sitt uppdrag, får de inte betalt i den utsträckning de annars skulle ha fått. Det var första gången vi hade det här problemet i den omfattningen, så på sätt och vis var det bra att det dök upp exempel på vad som kan ske, säger Majken Elfström VA-chef på Värmdö kommun.
Kommunens reservplan för eventuella krissituationer i framtiden då sophämtningen krånglar, är att ställa upp containrar på utvalda platser i kommunen där boende kan slänga sina sopor.