
Fiskarna i Östersjön simmar inte enbart runt i miljögifter, de får dessutom i sig stora mängder läkemedelsrester från våra avlopp. Nu har nya metoder utvecklats för att stoppa utsläppen.
I en nyligen publicerad rapport från IVL Svenska miljöinstitutet konstaterades att abborren i Stockholms centrala delar befann sig i ett bedrövligt tillstånd. Fiskarna kring gamla industriområden och varv visade sig innehålla höga halter av gifter som kvicksilver, PCB och TBT.
Men abborren lider inte bara av gamla synder. Även om vi blivit betydligt bättre på att stoppa utsläpp av miljögifter så får fortfarande Östersjöns fiskar i sig skadliga ämnen, nu i form av läkemedel. Särskilt kring reningsverken uppvisar många fiskar höga halter av läkemedelsrester. I undersökningar gjorda på forskningsfartyget Tre kronor i somras, hittade man ämnen även i fisk långt ut i Östersjön.
– Det finns inga bevis för att läkemedelsrester är ett miljöproblem, men att det inte är så bra att få ut rester i vattnen, det inser var och en. Kan man ta bort dem till rimliga kostnader så kommer det nog att vara intressant för många, säger Östen Ekengren, vice VD på IVL.
IVL ingår i ett projekt vid reningsverket i Simrishamn där ett antal tekniker för avloppsrening ska testas. Idag kan man rena utsläppen från läkemedel, det handlar bara om vilja från myndigheterna, menar Östen Ekengren.
– Sanningen är att utsläppen inte renas på läkemedel i något egentligen mening idag, bara marginellt. Vi kan med aktivt kol och ozon ta bort 95 procent av de 60 högst prioriterade ämnena, säger Östen Ekengren.
Tekniken fungerar så att syrgas leds genom elektriska urladdningar, vilket gör att ozon bildas. Ozonet används sedan för att slå sönder läkemedelsmolekyler. Egentligen behövs inte kolfiltret, det användes bara som en säkerhetsåtgärd.
– Det finns en risk med ozon. Det kan kanske hända att ämnen bara delvis bryts ned och då skapar ett värre ämne. Vi har dock inte sett detta i labbet, men har ett kolfilter för säkerhets skull.
Anläggningen i Simrishamn beräknas vara fullt utbyggd efter sommaren. Då ska den även kunna göra biogas av reningsverkets slam och det fiskrens som fiskebåtarna skapar. Med hjälp av bakterier räknar man med att kunna få bort kvävet så att avloppsvattnet till sist ska vara så rent att det genom infiltration kan återföras till grundvattnet.