På senare tid har flera intressanta bostadsprojekt börjat ta form runt om på öarna. Med bland annat nya lösningar som kooperativägande och bostäder speciellt riktade till unga hoppas man kunna lösa knuten med en åldrande och avtagande skärgårdsbefolkning.
– Vi ser ett dilemma att priserna på fastigheterna här är väldigt uppskruvade. Det är människor som har kommit en bit i livet och har råd som kommer hit, men vi vill gärna få hit unga barnfamiljer för att vitalisera bygden. Det är det som fattas. De har sällan de pengar som behövs för att köpa en fastighet och då vill vi bygga överkomliga bostäder, säger Bo Gidlöf, ordförande i Björkö landsbygdsutveckling.
Lösningen är en form av kooperativa boenden som nu är en bra bit på väg att förverkligas, på initiativ av Björköborna själva. Det handlar om upp till 40 bostäder på två områden på en kommunal fastighet i Marum, i närheten av Björkö kyrka och hembygdsgården. Delar kommer bli ett seniorboende.
– Det är inte typiska hyreshus vi pratar om här utan fortfarande traditionella, röda hus med vita knutar i klassisk roslagsstil.
Tanken är att den som vill ha en av bostäderna betalar en insats till föreningen, som man sedan får tillbaka den dagen man flyttar. På så vis går det inte att spekulera i boendet.
– Man kan kalla det en fristad i marknadsekonomin, så att de här inte börjar skena iväg och kosta flera miljoner, säger Bo Gidlöf.
Nu väntar man på att kommunen ska sätta igång planprocessen och förhoppningen är att kunna starta bygget om ett och ett halvt år.
– Då skulle det kunna bli inflyttning om två och ett halvt år.
Ytterligare ett stort nyproduktionsprojekt är Ljusterö Skärgårdsby. Där är bygget och försäljningen av den andra etappen med 31 hus för närvarande i full gång. När de är inflyttade någon gång under nästa höst kommer byn bestå av 55 bostäder.
Nu tittar man särskilt på hur man ska kunna locka unga till att stanna kvar på ön när det är dags att flytta till eget.
– När vi pratat med ungdomar har det visat sig vara många som vill bo på Ljusterö, men måste flytta för att de inte hittar någon bostad. Då är det hyra i andra hand som gäller. Vissa har barn och kan tänka sig att bo smått, men vill inte flytta runt, säger Robert Hlawatsch, vd och arkitekt på A-gruppen tillsammans med PHA Invest står bakom projektet.
Nu undersöker de vad hindren för att köpa sin egen bostad består i.
– Är det kontantinsatsen, är det månadskostnaden, är det att man inte får banklån? Vi vet inte exakt ännu, men har jobbat på många fronter för att hitta lösningar, säger han.
16 lägenheter kommer nu i ett första skede marknadsföras specifikt mot unga. Det handlar om bostäder på mellan 35 och 60 kvadrat; allt ifrån minietagelägenheter till ettor med trädgård.
– De är ganska coola! Alla får köpa men vi både tror och hoppas att många mellan 18 och 30 år kommer att slå till. Den 24 november kommer vi ha en presentation av projektet och då kan man också boka in sig på en lägenhet.
Det bubblar även på flera andra håll i skärgården när det kommer till bostadsfrågan, om inte annat så på idénivå. Nu vill man från landstingsalliansen ta ett tydligare grepp kring att konkretisera förslagen. I den föreslagna budgeten för 2019 ingår ett särskilt uppdrag att tillsammans med berörda kommuner och öbor ta fram utvecklingsplaner för kärnöarna när det gäller bostäder.
Det av länsstyrelsen drivna Ö för Ö- projektet har till exempel på Ornö resulterat i ett idéprogram där man lyfter fram ett antal ställen på ön som skulle kunna utvecklas och bebyggas, men där strandskyddsregelverket idag sätter stopp.
– Vi tror att det som man föreslår på Ornö borde vara av sådan samhällsnytta att man ska kunna få dispens från strandskyddsreglerna. Vi vill pröva fullt ut om man kan få till stånd de här bostäderna genom att kommunerna och landstinget gemensamt stöttar den ambitionen, säger Gustav Hemming (C), skärgårdslandstingsråd.