Enligt ett nytt förslag ska alla elever i årskurs sex till och med nio flyttas från ö-skolorna i Värmdö kommun in till Djurö skola på fastlandet från och med hösten 2021. Men det möter kraftig kritik från föräldrar som menar att förslaget inte alls är förankrat.
– Helt oförståeligt, säger Calle Hamacher, förälder till barn på Runmarö skola.
Som Skärgården tidigare har rapporterat, måste organisationen för Värmdö skärgårdsskola, som idag består av klassrum på Möja, Runmarö, Svartsö och Djurö, förändras för att uppfylla kraven från Skolinspektionen. Utbildningskontoret presenterade tidigare i somras tre olika alternativ för en ny organisation, som baseras på att ö-skolorna blir egna skolenheter. Under augusti har så kallade medborgardialoger med elever och föräldrar hållits på öarna, och i förra veckan presenterades ett nytt, fjärde förslag under ett möte på kommunen.
Det nya förslaget innebär att samtliga elever i årskurs 6-9 på öarna kommer att flyttas till Djurö skola på fastlandet. Även elever i årskurs fem kommer att ha några lektioner i veckan på Djurö.
– Förslaget som det nu presenteras har kommit fram som en möjlighet under dialogerna med vårdnadshavare och elever som uttryckt detta som ett alternativ till dagens organisation. Därför är det roligt att vi nu kan presentera detta som ett skarpt förslag efter att ha vägt det mot utbildningskontorets tre förslag. Vi ser detta alternativ som långsiktigt hållbart utifrån dagens elevunderlag och andra organisatoriska förutsättningar. Sett ur ett pedagogiskt perspektiv skapar det goda möjligheter till kontinuitet för elever och goda förutsättningar för elevernas kunskapsutveckling och lärande, skriver Peter Bergström, utbildningschef vid Värmdö kommun, i ett mejl.
Men många föräldrar uppger till Skärgården att de inte alls känner igen sig i det nya förslaget, och att det ligger långt ifrån det alternativ som flest förordat i de enkäter och dialoger som ägt rum; nämligen att behålla dagens upplägg. De förstår inte vad som motiverat förslaget, som även väntas bli dyrare för kommunen.
– Man har valt ett dyrt förslag som ingen vill ha, och sedan hänvisar man till att de har uppfattat att det var så här barnen ville ha det utan att ha kunnat ge några siffror på det. Det är helt oförståeligt, säger Calle Hamacher som har barn i Runmarö skola.
Efter mötet i förra veckan bildade han Facebookgruppen “Rädda Värmdös ö-skolor”, som på kort tid fått över 500 medlemmar. Där har diskussionerna gått varma.
– Om föräldrar vill ha sina barn på Djurö skola så kan de det redan idag, och flera föräldrar har också valt detta. Varför skulle vi välja något som vi redan kan idag? säger Calle Hamacher.
Peter Bergström vill inte kommentera ärendet ytterligare, då han menar att förslaget ännu inte är färdigutrett. Beslut väntas fattas i utbildningsnämnden den 1 oktober. Går förslaget igenom är målsättningen att den nya organisationen ska träda i kraft till höstterminen 2021.
BAKGRUND
• Skolinspektionen har riktat kritik mot dagens organisation för Värmdö skärgårdsskola, då skolbyggnaderna ligger för långt ifrån varandra för att utgöra en skolenhet.
• Utbildningskontoret har under 2020 utrett förutsättningarna för en ny organisation.
• Tre alternativ har presenterats där ö-skolorna görs om till egna skolenheter:
1. Runmarö, Svartsö och Möja behåller förskola och F-3, åk 4-9 antas resa till Djurö
2. Runmarö och Svartsö behåller förskola och F-3. Åk 4-9 på Runmarö antas resa till Djurö, åk 4-9 på Svartsö antas resa till Möja. Möja behåller förskola och F-9.
3. Runmarö, Svartsö och Möja behåller förskola och F-9. Elever i åk 6-9 på samtliga öar antas resa till Djurö 1-2 dagar/vecka (befintlig organisation)
• Under augusti har medborgardialoger på berörda öar hållits för att presentera förslagen och hämta in synpunkter. Av dem har framgått att såväl elever, vårdnadshavare och personal har föredragit alternativ 3 - dagens organisation.
• Ett nytt, fjärde förslag presenterades i förra veckan, som innebär att elever i årskurs 6-9 på samtliga öar reser till skola på fastlandet fem dagar/vecka, elever i årskurs 5 reser 1-2 dagar/vecka.
”Ett extremt kortsiktigt förslag”
Förslaget om ny skolorganisation går stick i stäv med visionen om en levande skärgård. Det menar Skärgårdens intresseföreningars kontaktorganisation (Siko).
– Vi är väldigt skeptiska till det här förslaget, säger Göran Lagerström, Siko.
Värmdö kommuns nya förslag till omorganisation av skärgårdsskolorna får skarp kritik av Siko, som menar att det inte kommer att underlätta för unga personer med barn som vill flytta ut i skärgården.
– Det här är ett extremt kortsiktigt förslag. Vi jobbar ju just nu för att få fram en långsiktig modell för skärgårdsskolan, där man inkluderar hela transportproblematiken och klok fjärrundervisning i konceptet. Här har man till exempel inte sagt någonting om hur man ska lösa frågan med skolskjuts, säger Göran Lagerström.
Ö-skolornas vara eller icke-vara uppges ofta som avgörande när det kommer till att ta steget att bosätta sig i skärgården. Malin Herwig flyttade ut till Runmarö med familjen för ett år sedan, och har ett barn i tvåan och ett i femman.
– Vi flyttade ut för att det fanns skola, annars hade vi inte gjort det. Skolan blir ju navet på en skärgårdsö, och om det är viktigt för Värmdö att få ut nytt folk till öarna behövs en skola, säger hon.
Om förslaget går igenom överväger de att flytta från ön.
– Då får vi titta på andra alternativ.
En oro är också att detta bara är början på en ytterligare nedmontering av ö-skolorna, då elevgrupperna som blir kvar blir allt mindre.
– Det är nästa farhåga. Börjar du väl krympa ner skolan så kanske det blir för dyrt att ha kvar till exempel en matsal för så få elever. Vad kommer hända om några år? säger Malin Herwig.
Fakta/elevunderlag
Antal elever F-5 Antal elever 6-9 Totalt
Möja 7 3 10
Runmarö 15 9 24
Svartsö 10 12 22