
Större delen av den skog på Aspö där familjen Wallenberg vill skapa 23 nya tomter klassas som nyckelbiotop efter en nyligen genomförd undersökning. Nu hoppas öns tomtägareförening att exploateringen ska stoppas.
Nya fynd av rödlistade arter har gjorts på den mark som familjen Wallenberg vill exploatera på Aspö. Nu väntas Skogsstyrelsen klassa större delen av området som nyckelbiotop.
– Vi hittade en del roliga arter som är värdefulla, säger Dan Andersson, naturvårdsbiolog på Skogsstyrelsen.
Tillsammans med en kollega inventerade han markerna i slutet av juni i år.
Bland fynden finns reliktbock, tallticka, blåmossa, raggbock, granbarkgnagare, nästlav och ytterligare elva arter som betraktas som ovanliga och några av dem är rödlistade.
– Här finns en tallskog med nya och äldre träd med inslag av död ved. Det är mycket där som gör att vi klassar det som en nyckelbiotop, säger Dan Andersson och fortsätter:
– Jag förstår inte varför man vill exploatera ett sånt här område. En nyckelbiotop är ju ändå ett kvitto på att skogen har höga naturvärden.
Merparten av öns fastighetsägare vill att exploateringsplanerna stoppas. och välkomnar resultatet av den nya inventeringen.
– Det var ingen överraskning. Överraskningen, och det intressanta, är att kommunen inte agerar, säger Anders Knabe, ordförande för Aspö Tomtägareförening, som fortsätter:
– Kommunen har inte varit ute och genomfört någon egen inventering och det tycker jag är väldigt märkligt.
Föreningen vill att Haninge upphäver detaljplanen för området så att exploateringsplanerna stoppas men ännu har inte kommunen gått på den linjen.
Finns det anledning att upphäva planen nu när hela området klassas som nyckelbiotop?
– Jag kan inte svara på det. Det förekommer att vi upphäver planer men det tar också resurser och kostar skattebetalarna pengar, säger Peter Olevik Dunder (FP), stadsbyggnadsnämndens ordförande.
Att det skulle bli dyrt för skattebetalarna är direkt felaktigt, menar Anders Knabe.
– Jag tror att han är felinformerad och att det måste finnas andra intressen bakom.
Sedan tidigare finns två andra ekologiska utredningar som även de klassar skogsområdet som särskilt värdefullt.
Markägare måste rådgöra med Skogsstyrelsen innan ingrepp görs i en nyckelbiotop men ägarna är inte skyldiga att avstå från skogsavverkning.
– Man kan nog göra som man vill ändå, det finns flera exempel på det, säger Dan Andersson.
Familjen Wallenbergs talesperson, Fanny Sachs, har ännu inte läst Skogsstyrelsens rapport och vill därför inte kommentera den.
BAKGRUND
På 1950-talet köpte familjen Wallenberg marken som utgör omkring 50 procent av hela Aspö. En detaljplan från 1957 finns för ön och 2012 framkom att familjen planerar att åberopa planen för att stycka och bebygga 23 tomter i skogsområdet.