Våren 2024 kommer både affärslokaler och hyresrättslägenheter att stå klara för inflyttning vid Markusplatsen i Stämmarsund på Blidö. Fastighetsägaren Tomttjänst i Roslagen hoppas att platsen kommer att bli öns centrala nav och bidra till att göra ön levande året runt.
En gårdsbutik, ett bageri, en pizzeria, en frisersalong, fotvård eller kanske en pub? Den som är sugen på att starta upp en affärsverksamhet i Stämmarsund har chansen nu. Planerna på att skapa en central servicepunkt på Blidö har pågått under flera år, och nu ser projektet ut att bli verklighet.
– Vi har ju en bild av att det behövs service på Blidö för både äldre och barnfamiljer för att de ska kunna bo kvar på ön, så att det inte bara blir en semesterparadisö. Man ska inte behöva åka in till Norrtälje varje gång man ska göra någonting, säger Magnus Lundin från Tomttjänst AB som står bakom bygget.
Har ni gjort någon behovsanalys bland öborna?
– Ja, det har vi. Behovet av den här typen av service finns ju. Problemet med Blidö är väl att det är väldigt mycket folk på sommaren och väldigt lite på vintern. Vi gör det här för att vi hoppas att det ska funka, men samtidigt har vi haft bageri och andra affärsrörelser som har lagt ner, så det är inte hur enkelt som helst. Det är ju inte fastlandet där man har 30 000 hushåll att vända sig till.
I sociala medier har nyheten mötts av såväl uppmuntrande tillrop som av skepsis bland öborna. I Blidöbornas egen Facebookgrupp uttrycker många att de tror att det kan bli svårt att få lönsamhet under den långa lågsäsongen. Många tror att hyressättningen blir avgörande för om man som företagare ska våga satsa.
Hur kommer hyrorna att ligga?
– Vi har inte satt hyrorna än, varken på hyresrätterna eller affärslokalerna. När det gäller affärslokalerna beror det på vilken typ av verksamhet de ska bedriva. Utgångsläget är en marknadsmässig hyra och sen får man se vart det landar i slutändan, säger Magnus Lundin.
Han menar att det krävs en stark uppslutning bland öborna för att de lokala verksamheterna ska bli lönsamma.
– Vi som bor i lokala områden måste hjälpas åt och få det att funka. ICA Flygfyren och sådana ställen lever på att vi inte är riktigt lojala mot verksamheterna i vårt närområde. Men vill man kunna ha en affär på ön måste man också stötta upp den.
Hyresrättslägenheterna som man planerar att bygga är tvåor, treor och fyror, och radhusen som ska ligga ovanför trerummare. Och även om man inte har börjat marknadföra projektet på bred front än, finns redan nu en väntelista med intressenter. En del av de som visat intresse är enligt Magnus Lundin pensionärer som vill sälja sin sommarstuga och flytta ut permanent, men målgruppen är blandad.