
Kaffe och skratt blandas med allvar när nyanlända öbor möter gamla på Dalarö.
Nätverket Dalarö för Integration har sedan starten hjälpt upp mot 14 personer att börja sina nya liv i Sverige.
– Det är vår skyldighet, säger Carin Flemström, en av initiativtagarna till nätverket.
Skillnaden mellan kriget i Syrien och skärgårdsidyllen på Dalarö är närmast monumental. Att det var just hit Faten och hennes familj skulle komma trodde hon inte för två och ett halvt år sedan när de fortfarande bodde i det krigsdrabbade Syrien.
– Vi är så glada att vi har kommit hit. Människor här är snälla och omgivningen helt otroligt vacker. Här ser jag en framtid för mina barn, säger hon.
Efter att hennes familj flytt ifrån krig och terror i flera år fann de till slut ingen annan utväg.
– Vi hade ingenstans att ta vägen. Det enda alternativet var att ta sig ut ur landet, säger hon.
Med familjens två barn på knappt två och fyra år blev den farliga och svåra resan till säkerheten i Europa ännu mer riskfylld.
– Mina barn var konstant sjuka under hela den här perioden. Det var en svår tid, säger Faten och får något allvarligt i blicken.
På den farliga båtfärden över Medelhavet gick deras båt sönder och började ta in vatten.
– Det blev panik. Men till slut blev vi räddade av den grekiska kustbevakningen, säger hon.
Efter en lång färd genom Europa hamnade familjen slutligen i Sverige och efter ett drygt år på ett asylboende i Västerås kom glädjebeskedet: familjen får stanna kvar i landet. Kort därefter fick familjen flytta till sin nya hemvist: Haninge kommun och Dalarö. Här kom de också i kontakt med Dalarö för Integration.
– För oss innebär de här människorna ett kompetenstillskott på ön. Vi är övertygade om att de kan berika och bidra till att samhället fungerar som precis vilken annan människa som helst. Dalarö behöver nyanlända för att utvecklas, säger Carin Flemström.
Hon menar att förutsättningarna för en lyckad integration är att göra det småskaligt; det vill säga att låta var och en bidra på det sätt de kan för att nyanlända ska få en grund att stå på när de startar sina nya liv i sitt nya hemland. På Dalarö finns allt som behövs för att uppnå det, menar nätverket. Allt utom bostäder.
– Det är något vi jobbar med ständigt. Vi gör då och då upprop för att få fler att hyra ut rum eller hus på ön. I sommar kommer vi att genomföra en kampanj bland sommargästerna i fall det kan vara så att någon kan tänka sig att hyra ut sitt hus under vinterhalvåret när de ändå inte är här. Genom att hyra ut en lägenhet eller liknande tror vi också att integrationen blir mer naturlig mellan hyresvärd och hyresgäst, säger Mia som ingår i nätverkets arbetsgrupp.
Men det är inte bara bostäder och det nödvändigaste för att starta ett nytt liv som nätverket ordnar med. Nätverket ordnar också med olika träffar där nyanlända och etablerade svenskar får chans att mötas. Sedan i januari träffas de varje söndag i Tullhuset.
– Vi pratar om allt möjligt. Kanske om något som just har hänt eller om något vi undrar över. Och så får vi chans att träna svenska också, säger Faten som hoppas kunna jobba som lärare när hennes SFI-utbildning är klar.
Hon säger att som nyanländ är det mycket som är nytt att lära sig. Det är inte bara hur samhället fungerar i stort utan det handlar också om att lära sig en ny kultur. En av de största skillnaderna mellan livet i Sverige och Syrien är hur folk umgås, säger hon.
– Folk är inte lika sociala här. I Syrien umgås hela familjer tillsammans. Man behöver aldrig oroa sig för om någon blir sjuk eller behöver hjälp. Släkten finns alltid där och hjälper till. Här i Sverige håller man varandra mer på distans. Men jag menar inte att det är något fel med det. Bara annorlunda. Jag har fått många nya vänner här och trivs väldigt bra.
Sedan nätverket bildades hösten 2015 har upp mot 14 personer fått hjälp med att starta sina nya liv i Sverige. Tidigt fick nätverket också stöd av Södra skärgårdens intresseförening, som idag är nätverkets juridiska huvudman. Även ordförandena för Dalarös olika lokala föreningar har uttryckt sitt stöd för nätverket.
– Vi har många med oss i det här och det känns naturligtvis väldigt bra, säger Carin Flemström.
Men det finns förstås de öbor som uttrycker sin frustration och oro över att de nyanlända bor på ön.
– Tack och lov har vi klarat oss från några incidenter än så länge. Jag tror att nätverket har en lugnande effekt på det viset att vi kan förklara hur det ligger till och hur vi arbetar. På så sätt har nog rädslan minskat bland öborna, säger Robban som är aktiv inom nätverket.
På sikt hoppas Dalarö för integration kunna sprida sitt arbetssätt till andra öar och mindre samhällen för att öka integrationen även där.
– Jag tror att det här småskaliga arbetssättet passar i alla mindre samhällen. Det vore otroligt roligt om fler öar tar efter. För integrationen kan inte bara ske i de redan etablerade miljonprogramsområdena. Vi måste hjälpa till allihopa, säger Carin Flemström.
Fakta/Dalarö för integration
- Är bildat av ett 50-tal personer och familjer från Dalarö.
- Allt arbete sker ideellt.
- Har som mål att få nya fastboende grannar till ön.
- Anordnar träffar och olika föreläsningar på temat integration.
- Arbetar småskaligt genom att låta var och en bidra med det de kan och har möjlighet till.
- Träffas varje söndag i Tullhuset på Dalarö mellan kl.14 och 16.